Boligkøbere har is i maven

På trods af renternes voldsomme udsving - eller måske netop af den årsag - vælger flere og flere boligkøbere de variabelt forrentede lån, såkaldte flekslån.

Danske boligkøbere er vilde med variabel rente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Bidstrup

Det afskrækker ikke de danske boligkøbere, at renten farer op og ned. Den seneste statistik fra Realkreditraadet viser, at mere end halvdelen af de nye lån, der blev ydet til køb af ejerbolig og fritidshuse i 4. kvartal 2008, er variablet forrentede lån.

Cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF Kredit vurderer, at der er rentens retning på optagelsestidspunktet, der er afgørende for lånets type. Og renten på de korte variablet forrentede lån har et stykke tid været for nedadgående.

"Det, der betyder noget for de danske boligejere, når de skal vælge boliglån, er, hvilken vej rentepilen peger på optagelsestidspunktet. Man kan diskutere, om det bør være det eneste forhold, boligejerne skal fokusere på, når de optager et realkreditlån, men man kan konstatere, at retningen på renten er den væsentligste faktor," skriver hun i en kommentar til tallene.

Tallene viser en markant forskydning i fordelingen på lånetyper i forhold til de seneste kvartaler. I samme kvartal et år tidligere udgjorde rentetilpasningslån kun 21 pct., og i 3. kvartal 2008 udgjorde de 28 pct. af denye lån.

Sidste gang andelen af rentetilpasningslån havde et lignende omfang var i 1. kvartal 2006.

På trods af finanskrisen viser tallene, at det samlede udlån fra realkreditinstitutterne fortsætter med at stige og nu er oppe på et samlet beløb på 2.187 milliarder kroner ved udgangen af 2008. Væksten i realkreditinstitutternes samlede udlån var i 2008 på 160 milliarder kroner.

Men der er i slutningen af 2008 også sket en stigning i danskernes samlede lån inklusiv banklån og andre forbrugslån, viser ligeledes nye tal fra Nationalbanken. Bankernes udlån til husholdningerne steg i december med 4 milliarder kroner i forhold til november, så de nu er oppe på 587 milliarder.

"Der er dog tale om et kraftigt fald i udlånsvæksten. Målt i forhold til december 2007 er de samlede udlån til husholdningerne kun steget 5 procent. I november var væksten 9 procent, sammenlignet med året før. Før november skal vi helt tilbage til begyndelsen af 2004, før der sidst var encifret vækst i husholdningernes lån," skriver privatøkonom i Danske Bank.