BoligJobordningen: Fradrag til solceller, vinduer og bredbånd

Partierne bag det omdiskuterede håndværkerfradrag er blevet enige om ordningens grønne fradrag. Det skal blandt andet give velfungerende bredbåndsforbindelser i hele landet.

Et solcelleanlæg monteres på et villa tag i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Skal du have skiftet vinduer, sætte solceller op eller få isoleret dit hjem? Så kan du få et grønt fradrag efter årsskiftet.

Venstre-regeringen er sammen med Dansk Folkeparti, de Konservative, Alternativet og SF blevet enige om den grønne del af Boligjobordningen.

Aftalen indeholder blandt andet fradrag til grønne tiltag som installation af luft-til-luftvarmepumper, energirådgivning til energiforbedringer, installation af ladestik til el-biler og installation af intelligent lys-, ventilations- og varmestyring, erfarer Berlingske Nyhedsbureau.

Derudover udvides ordningen med nedgravning af kabler til etablering af »velfungerende bredbåndsforbindelser i hele landet«.

Forlængelsen af Boligjobordningen var en af de første bedrifter for regeringen i sommer, hvor det blev aftalt at forlænge håndværkerfradraget i tre år. Alternativet, SF og de Konservative pressede på for grønne forbedringer, og det er dem, der nu er blevet præciseret.

Boligjobordningen er udskældt fra flere sider for ikke at skabe særlig mange job og ikke at have en særlig stor positiv effekt på klima og miljø.

I mandags kunne Politiken således berette, at Energistyrelsen i et notat til Folketinget vurderer, at ordningen vil reducere udledningen af drivhusgasser med 0,010 millioner tons CO2. Det svarer til 0,02 procent af al den CO2, der blev udledt i 2012. Energistyrelsen understreger dog, at udregningen er behæftet med stor usikkerhed.

Boligjobordningen koster 800 millioner kroner i 2016 og 2017. Fradraget er todelt, så man i 2016 og 2017 kan få fradrag på op til 12.000 kroner per person for energirenoveringer med mere.

Derudover udgør fradraget for serviceydelser i hjemmet - som eksempelvis rengøring og børnepasning - op til 6.000 kroner per person. Man vil altså i alt kunne få fradrag for i alt 18.000 kroner.

De nye grønne ændringer i Boligjobordningen vil træde i kraft 1. januar 2016.