Boligjagten er blevet sværere

Der er blevet færre huse og ejerlejligheder at vælge mellem, når de danske familier går på boligjagt. Det gælder ikke mindst for ejerlejligheder i København, viser helt nye tal.

Foto: Brian Bergmann. Der bliver færre ejerlejligheder til salg i København.
Læs mere
Fold sammen

Det bliver sværere at være dansk familie på boligjagt. Det seneste år er der blevet 5.179 færre boliger til salg, så det samlede antal nu er på 58.894. Det er otte pct. færre huse og 16 pct. færre ejerlejligheder end samme tidspunkt sidste år.

Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for maj 2015.

»Folk på udkig efter en bolig, og som gerne vil have noget at vælge imellem, har det ikke helt ligeså sjovt som sidste år. De har nemlig mærkbart færre boliger at vælge mellem ude hos ejendomsmæglerne i forhold til de seneste år,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Faldet i boligudbuddet det seneste år er bredt fordelt over hele landet. Udbuddet af huse er faldet mest i Københavns omegn med 24,4 pct. og mindst i Sydjylland med 4,2 pct.

»Der er blevet færre boliger at vælge mellem over det meste af landet. Det gælder ikke mindst for ejerlejlighederne i København, hvor unge eller familier på udkig efter en ejerlejlighed har langt færre valgmuligheder end tidligere. Her er udbuddet faldet med 17 pct. det seneste årr,« siger Ane Arnth Jensen.

Færre lejligheder til salg betyder så også, at udbudspriserne kravler i vejret. Udbudspriserne for ejerlejligheder i Københavns Kommune er steget knap 17 pct. det seneste år. Det svarer til, at en typisk lejlighed på 85 kvm. sættes til salg for cirka 0,5 mio. kr. mere end for et år siden. Typisk koster en sådan lejlighed i dag  godt 3,3 mio. kr.

»Det går stærkt for udbudspriserne på ejerlejligheder, og det betyder, at mulige købere skal have flere penge op af lommen, hvis de da ikke får handlet prisen ned. Over det seneste år er udbudspriserne på en typisk ejerlejlighed på 85 kvm. i København steget med mere end 40.000 kr. om måneden,«  siger Ane Arnth Jensen.

Udbudspriserne på huse har generelt udviklet sig beskedent det seneste år. Udbudspriserne er dog steget mærkbart  i Københavns omegn, og udbudstiderne er forkortet markant i forhold til for et år siden.