Boligejernes rentefest kan ende med et brag

Den store danske rentefest, hvor boligejerne kan boltre sig i realkreditlån til spotpris, vil fortsætte helt frem til 2019, vurderer flere økonomer. Rentefesten kan dog ende i en økonomisk øretæve for førstegangskøbere, der har kastet sig over dyre adresser i Århus og København.

Boligejere i hele landet kan glæde sig over stigende huspriser, men især i Århus og København kan boligejerne gnide sig i hænderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først den gode nyhed: Den store danske rentefest vil fortsætte flere år endnu. Festen har allerede varet i fire år og har betydet, at danske boligejere kan optage et 30-årigt lån til nogenlunde samme pris, som det koster for den amerikanske regering at låne penge.

Danmark er allerede det land i verden, der indtil videre har haft den længste periode med negative renter, men det er langt fra slut endnu, mener økonomer.

»Vi kommer til at have negative renter i lang tid endnu. Vi skal sandsynligvis et godt stykke ind i 2018 eller måske mere sandsynligt ind i 2019, inden vi kan begynde at sige farvel til negative renter,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Analysen fra Nordeas cheføkonom Helge Pedersen er nogenlunde den samme. Hos den europæiske centralbank ligger den styrende rente i øjeblikket på minus 0,4 i erkendelse af, at europæisk økonomi fortsat befinder sig i slæbesporet.

»Vi forventer ikke, at ECB vil sætte renten op fra det nuværende niveau, før vi når ind i 2018. Det betyder, at vi vil have negative i flere år frem,« siger Helge Pedersen

De negative renter har været med til at puste ekstra luft ind i det danske boligmarked. Siden Nationalbanken for mere end fire år siden for første gang indførte en negativ rente på den såkaldte indskudsbevisrente, er boligpriserne steget ganske dramatisk. Prisen på ejerlejligheder befinder sig lige nu omkring fem pct. over toppen i 2006.

Rentefesten har givet de danske boligejere flere penge mellem hænderne, men har også skabt en ny virkelighed, hvor det næsten er gratis at låne penge.

Las Olsen betegner de danske boligejeres adgang til billige lån som en »helt ekstrem« situation og peger på, at der er stor risiko for prisfald i visse dele af landet, når renterne på et tidspunkt begynder at stige.

»Det er ikke sådan, at huspriserne vil styrtdykke over en bred kam, når renten engang finder et mere normalt leje. Til gengæld mener jeg, at der er stor risiko for prisfald i de områder, hvor huspriserne er steget rigtig meget. De ekstremt lave renter støtter huspriserne helt generelt, men det styrker også forskellen mellem de områder, hvor priserne er henholdsvis høje og lave i forvejen,« siger Las Olsen.

Han peger på, at boligkøbere er mere tilbøjelige til at gå efter det dyreste boligalternativ i et rentemiljø, hvor prisen på en ekstra million kan være til at overse i det månedlige husholdningsbudget.

»Når renten er så ekstrem lav, sparer man ikke voldsomt meget ved at købe det hus, der er billigst. Hvis du holder dig inden for de almindelige lån, kan du måske spare omkring 500 kroner om måneden ved at købe for en million mindre. Det vil derfor være fristende for mange at købe et lidt dyrere hus. Den mekanisme er meget tydelig på boligmarkedet,« siger Las Olsen.

Helge Pedersen fra Nordea vurderer, at det især er førstegangskøbere, der kan komme i problemer, når rentelykken på et tidspunkt vender.

»Det er især de boligkøbere, der er kommet ind på markedet inden for de seneste to-tre år, der er i risikogruppen. Sådan nogle som mig, der er kommet ind på boligmarkedet for mange år siden, har blot fået mere friværdi som følge af prisstigningerne,« siger han.

Når de to cheføkonomer kigger på udviklingen på det danske boligmarked, peger de begge på, at risikoen for prisfald er størst i København og Århus, hvor efterspørgslen og dermed også prisstigningerne har været størst.

»Ejerlejlighedsmarkedet i København og Århus har jo været glohedt. Priserne er meget høje i dag. Og for mange vil gælden i forhold til deres indkomst også være høj. Der er grund til at have en vis bekymring for, hvad der kan ske i det øjeblik, hvor renten begynder at stige,« siger Helge Pedersen.

Det gode råd til boligejere, der er hoppet med på rentefesten og har købt en bolig til den dyre side, er, at det gælder om at skabe luft i budgettet allerede nu, så kommende rentestigninger ikke rammer privatøkonomien som en tyv om natten.

»Hvis du har købt en bolig i de områder, hvor priserne er skudt i vejret i en periode med lave renter, så er det en god idé at have plads i sin økonomi til, at priserne også kan falde igen,« lyder det fra Danske Banks Las Olsen.