Boligejernes økonomiske humør i bund

Danskernes tiltro til boligpriserne daler fortsat, og landets største realkreditselskab regner med prisfald på 3-4 procent i 3. kvartal.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Optimismen har trange kår på boligmarkedet. Ifølge Nykredits indikator for den såkaldte huspristillid, så regner danskerne med faldende priser. Fra 3. til 4. kvartal faldet tallet fra minus 14 til minus 18 - og indikerer dermed, at priserne forventes at falde endnu mere.

"Vi skal tilbage til foråret 2009 for at finde en tilsvarende lav huspristillid. Målingen ligger dog fint i tråd med en række andre barometre, herunder f. eks. forbrugertilliden, som faldt kraftigt i november," skriver senioranalytiker i Nykredit Jens Lieutenant Pedersen.

Gældsproblemerne i Europa er hovedårsag til den svigtende tillid til boligpriserne, som formentlig også vil vise sig som et reelt kraftigt prisfald i 3. kvartal, når tallene offentliggøres. Desuden kan debatten om en eventuel boligpakke med skatterabat til boligkøbere, der alligevel ikke blev til noget, have trukket huspristilliden ned, mener Jens Lieutenant Pedersen.

Nykredit regner på baggrund af foreløbige tal fra koncernens ejendomsmæglerkæde Nybolig med, at prisfaldet i 3. kvartal blive på 3-4 procent i kvartalet.

"Det rejser naturligvis spørgsmålet om, hvorvidt boligmarkedet er blevet fanget i en ny ond spiral, og den negative tillid vil have en selvforstærkende effekt på boligpriserne," vurderer Jens Lieutenant Pedersen.

Omvendt tyder de igangværende auktioner over det kommende års fleksrenter på fortsat rekordlave renteniveauer, hvilket trækker i den anden retning. Ifølge de første auktionsdage vil renten på etårige flekslån ende i omegnen af 1,2 til 1,3 procent. Til sammenligning var den tilsvarende rente i 2009 på 5,2 procent.