Boligejerne valgte fast rente og afdrag i 2015

41.000 flere boligejere begyndte at afdrage boliglånet i 2015, mens 59.000 boligejere skiftede lån med variabel rente ud med fastforrentede lån. Det skriver Nordea Kredits chefanalytiker, Lise Nytoft Bergmann, på baggrund af tal fra Nationalbankens MFI-statistik for november.

Villakvarter i Ballerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

47,7 pct. af alle danske boligejere afdrager ifølge Nordea nu, mod 45 pct. ved starten af året. Med knap 1,5 mio. danske boligejere svarer det til, at 41.000 boligejere er begyndt at afdrage.

Årsagerne er blandt andet, at de tiårige afdragsfrie lån for mange er begyndt at udløbe, samt at renten er usædvanligt lav, hvilket mange har brugt til at begynde afdragene på lånene.

Lise Nytoft Bergmann ser det som et positivt tegn, da afdragene polstrer boligejernes økonomi og gør dem mere modstandsdygtige overfor udsving på boligmarkedet og i deres privatøkonomi.

Chefanalytikeren skriver desuden, at de danske boligejere i stigende grad har valgt fastforrentede lån. Andelen af realkreditlån med fast rente udgjorde ved udgangen af november 38,3 pct. mod 34,4 pct. i starten af året, svarende til, at 59.000 danskere har valgt fastforrentede lån frem for lån med variabel rente.

»Forklaringen på de mange fastforrentede lån skal findes i det usædvanlige renteniveau i 2015. Ved årets indgang kom renten på et 30-årigt fastforrentet lån ned i bare 2 pct., hvilket aldrig er set tidligere. Det fik mange boligkøbere til at vælge de fastforrentede lån til«, skriver Lise Nytoft Bergmann.

Endelig er boligejernes appetit på nye lån stadig begrænset. Nordea konkluderer, at den gennemsnitlige boligejer har reduceret gælden i boligen med knap 8800 kr. i løbet af 2015 på trods af stigende boligpriser.

»Det er ganske usædvanligt, at den boligrelaterede gæld falder. I statistikkens 15 år lange historie har boligejeren nemlig systematisk øget deres gæld år efter år«, skriver Lise Nytoft Bergmann.