Boligejerne skruer op for risikoen

Flere og flere bliver fristet af billige flekslån. Samtidigt betaler kun halvdelen af boligejerne afdrag på lånet.

Flekslån uden afdrag gør det mere risikabelt at være boligejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Fem ud af seks boligejere, som optog et nyt lån i første kvartal i år, valgte et lån med variabel rente. Det viser den seneste statistik fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen:

Det er den lave rente på flekslån og den store "strafrente" på lange lån, der lige nu lokker danskerne til at optage boliglån med variabel rente. 83 procent af boligejerne valgte variabelt forrentede lån, fordi de korte renter er faldet drastisk. I første kvartal 2008 steg renterne, hvorfor rentetilpasningslånene kun udgjorde 30 procent af udlånet i den periode.

"Det er ikke underligt, at det får mange boligejere til at vælge rentetilpasningslånene. På et lån på en million kroner vil den månedlige ydelse efter skat i øjeblikket være 700-800 kroner mindre på rentetilpasningslånet. Men besparelsen skal naturligvis holdes op mod risikoen for, at de korte renter igen begynder at stige," siger Realkreditrådets vicedirektør Jan Knøsgaard.

Når flere vælger flekslån øges risikoen for boligejerne, fordi renten er umulig at forudse og pludselig kan skyde i vejret. Men det har indtil nu været en fantastisk forretning at tage chancen ved at optage flekslån i boligen:

"Sammenligner man fastforrentede lån med rentetilpasningslån siden introduktionen i 1996, viser det sig, at man vil have sparet cirka 160.000 kr. ved at vælge et rentetilpasningslån," siger BRFkredits cheføkonom Ulrikke Ekelund.

På den anden side er der en stor tryghed i at kende sin husleje lang tid frem og en bedre beskyttelse af friværdien med et fastforrentet lån. Når

Nettoudlånet steg med 36 milliarder kroner i første kvartal mod 43 milliarder kroner i samme periode sidste år. Det samlede udlån for hele realkreditsektoren nu udgør 2.225 milliarder kroner. 

Samlet set udgør de rene rentetilpasningslån nu 30 procent af den samlede portefølje, mens variable lån med renteloft udgør 20 procent. De fastforrentede lån udgør dermed den anden halvdel af samtlige eksisterende lån hos realkreditten.

Halvdelen af boliglånerne har lige nu valgt ikke at betale afdrag på lånene, og den stigende interesse for både variable lån og afdragsfrihed er dermed med til at øge risikoen for de danske husholdningers økonomi.