Boligejerne flytter væk fra F1-lån

De danske låntagere har lyttet til bankernes råd om at binde deres renter for en længere periode, og det har medvirket til, at mængden af F1-lån falder. Til gengæld er boligejerne stadig ikke glade for at afdrage på gælden.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. 10.000 boligejere har i oktober skiftet F1-lånet ud med et lån med længere tid til næste refinansiering.
Læs mere
Fold sammen
Mængden af F1-lån var i oktober 9,5 milliarder kroner lavere end i september. Det skriver Realkredit Danmarks seniorøkonom Liselotte Ravn Bærentzen.

De samlede danske F1-lån udgør ifølge økonomen nu 381 milliarder kroner, men er siden toppen i april 2012 faldet med 58 mia. kroner. Andelen af den samlede lånemasse udgør nu 26,4 pct. mod 31,15 pct. i april 2012. Det skal tolkes som et tegn på, at det er lykkedes for bankerne at overtale kunderne til at binde renten i længere tid.

»Godt hjulpet på vej af de lave renter kan vi konstatere, at det er lykkedes realkreditinstitutterne at mindske udbredelsen af F1-lån og dermed nedbringe refinansieringsomfanget,« skriver Liselotte Ravn Bærentzen i en kommentar.

Hun forklarer, at kunderne har lyttet til Realkredit Danmarks anbefalinger, men også, at forskellen på renten på F1-lån eller F3- og F5-lån er blevet mindre.

Ifølge Realkreditrådets underdirektør Peter Jayaswal svarer de 9 mia. kr. til, at godt 10.000 låntagere i oktober skiftede F1-lånet ud med et rentetilpasningslån med længere rentebinding, eksempelvis et F3 eller et F5-lån.

Realkredit Danmark forventer desuden, at der er mulighed for yderligere et fald i andelen af F1-lån, da flere lån skal rentetilpasses fra 1. januar.

»Mængden af lån, der skal rentetilpasses 1. januar 2014 er større end mængden af lån, der blev rentetilpasset 1. oktober 2013. Potentialet for hvor meget udbredelsen af F1-lån kan falde de næste måneder er dermed også væsentlig større end det fald, vi har set i dagens tal,« skriver Liselotte Ravn Bærentzen.

Andelen af lån med afdragsfrihed er dog uændret på et niveau på 56,44 pct. af det samlede realkreditlån, omkring det højeste niveau siden 2003, skriver Liselotte Ravn Bærentzen, der har svært ved at se, hvordan andelen af lån med afdragsfrihed for alvor skal knække nedad.

»Vi ser for tiden prisstigninger på især ejerlejlighedsmarkedet, og i takt med disse prisstigninger falder boligejernes incitament til at sikre friværdien i deres bolig via afdragsbetaling,« skriver seniorøkonomen i en kommentar.