Boligejerne fik jackpot på 71 milliarder på ét år

De fleste danske boligejere kan se tilbage på et år med massive stigninger i friværdierne. I gennemsnit er de blevet 60.000 rigere. Men det dækker over store forskelle afhængig af, hvor du bor.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

De danske boligejere har i løbet af de sidste 12 måneder haft en stigning i deres samlede friværdi på 71 milliarder kr., fremgår det af en ny analyse fra boligsitet bolighed.dk, som Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank står bag.

Det betyder, at de godt 1,25 mio. danske boliger i gennemsnit er blevet omkring 60.000 kr. mere værd på et år.

Men har du ejerbolig i eller nord for København er der ekstra god grund til at lade en champagneprop springe. I Lyngby-Taarbæk har den gennemsnitlige stigning i friværdien været på hele 445.000 kr. i løbet af de sidste 12 måneder. Derefter kommer Gentofte med en stigning på 430.000 kr., Frederiksberg med 290.000 kr., Dragør  med 269.000 kr. og København med en værdistigning på 245.000 kr.

»I nogle områder løber den gennemsnitlige værdistigning op i godt 37.000 kr. om måneden, men også når vi ser på landsgennemsnittet, er der tale om mærkbare værdistigninger, der alt andet lige giver et øget økonomisk råderum for den enkelte boligejer,« siger pressechef i bolighed.dk, Leif Lind Simonsen, i en kommentar til tallene.

Og fremtiden ser fortsat lys ud for de fleste boligejere.

»Til trods for det seneste års ret markante værdistigninger mange steder i landet, så er det vores forventning, at boligværdierne generelt fortsætter med at vokse gennem 2016,« siger Leif Lind Simonsen, som dog påpeger, at der er stor forskel på udviklingen i hovedstadsområdet og mange udkantskommuner.

I 66 kommuner er friværdierne vokset i det forløbne år, men i 31 kommuner har værdiudviklingen på ejerboliger været negativ.

Har du for eksempel ejerbolig i Tønder, Norddjurs, Langeland, Lolland eller Samsø er værdien af din bolig - ifølge bolighed.dks analyse - faldet med mellem 120.000 og 170.000 kr. i løbet af det sidste år.

Så meget rigere er de danske boligejere blevet kommune for kommune