Boligejerne får massive besparelser på den lave rente

Der er udsigt til en stigning i boligpriserne på tre pct. på parcelhuse både i år og næste år, forudser Nordea i ny prognose. Men prisstigningerne vil primært blive drevet af områderne uden for de større byder.

Foto: Henning Bagger

Den rekordlave rente er penge lige ned i lommerne på de danske boligejere. I forhold til for ti år siden har de danske boligejere sparet mere end 75 mia. Kr. på den lave rente.

Og det er vel at mærke sket i en periode, hvor stadig flere familier lægger deres lån om til fastforrentede lån.

I år og næste år vil den lave rente gøre, at priserne på parcelhuse vil stige med omkring tre pct.

Det er Nordea, der kommer med beregningen og forudsigelsen i en ny rapport for dansk økonomi.

Den uhyre lave rente har været med til at lægge bund under boligpriserne, men i prognosen spørger Nordea samtidig, om vi er på vej ind i en ny tid for boligmarkedet.

Noget tyder på, at priserne måske er ved at bremse lidt op. Specielt har priserne på ejerlejligheder ligget mere eller mindre stille i andet halvår af 2017.

Spørgsmålet er derfor, om der er tale om en midlertidig opbremsning i de markante prisstigninger, der har hersket siden 2012, eller om det er starten på en ny virkelighed, spørger Nordea.

Banken mener selv, at svaret ligger midt i mellem.

De fortsat lave renter trækker i retning af højere priser, men ny regulering fra regeringens side trækker i den anden retning.

»Den skærpede regulering har navnlig været rettet mod at bremse prisstigningerne i de dyreste områder og forebygge spekulativ adfærd på navnlig markedet for ejerlejligheder,« skriver Nordea.

Modsat har danskerne fået en øget købekraft, og det er med til at sætte lidt mere skub i boligmarkedet.

Samlet mener Nordea derfor, at priserne på parcelhusene kommer til at vokse med de tre pct. I både 2018 og 2019.

»Disse prisstigninger vil dog i stadig større grad blive drevet af områderne uden for de større byer, hvor den nye regulering kun har begrænset effekt,« hedder det i analysen fra Nordea.