Boligejere varmer op til konverteringsbølge: Så mange har allerede indhentet lånetilbud

Nye bundrekorder på fastforrentede realkreditlån har fået rigtigt mange boligejere til at undersøge deres konverteringsmuligheder. Og med en påske lige om hjørnet er det en god idé at komme i gang, hvis man skal nå at have et lånetilbud i hus inden opsigelsesfristen.

Lave renter gør det attraktivt for mange at undersøge muligheden for en nedkonvertering. Tusinder af boligejere har allerede indhentet et lånetilbud fra deres realkreditselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

For et par uger siden hev realkreditten for første gang nogensinde et fastforrentet 30-årigt lån til bare 1,0 procent frem på hylderne. De ekstremt lave renter har skabt travlhed hos realkreditselskaberne, som i marts sendte ekstra mange lånetilbud ud.

Og man skal til at skynde sig lidt, hvis man vil nå at have et lånetilbud i hånden inden næste opsigelsesfrist ultimo april.

I alt blev der der givet knap 27.000 lånetilbud til boligejere og virksomheder. Det er godt 11.000 flere i forhold til februar – og det højeste antal lånetilbud siden oktober 2016. Størstedelen af dem dækker over lånomlægninger og tillægslån, skriver Finans Danmark.

Selv om kursfald hurtigt fik skubbet det nye 1,0 procent-lån af tronen til fordel for 1,5 procent-lånet, er det stadig relevant for mange boligejere at få regnet på, om de bør overveje en nedkonvertering.

Mens kursen på 1,0 procent-lånet er helt nede omkring 94, ligger 1,5 procent-lånet aktuelt omkring 99. Og for låntageren er det mest attraktivt at optage et fastforrentet lån, når kursen er så tæt på 100 som muligt, da man ved en kurs på f.eks. 95 kun modtager 95 kroner for hver 100 kroner, man låner. Samtidig skal man være opmærksom på risikoen for indlåsningseffekt ved 1,0 procent-lånet.

Opsigelsesfrist inden månedens udgang

Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, påpeger, at man skal skynde sig lidt, hvis man overvejer at omlægge lån og endnu ikke har bedt om et lånetilbud.

Boligejere med fastforrentede lån har nemlig kun frem til udgangen af april, hvis de skal nå at opsige lånet til den næste termin 1. juli. For dem med flekslån er det primært relevant, hvis man står over for en rentetilpasning af lånet.

»Realkreditinstitutterne kan hjælpe med at få et overblik over, hvilke muligheder man har, og hvorvidt man kan få gavn af de lave renter,« påpeger hun.

Konverteringsbølgen ruller

Jeppe Borre, chefanalytiker i det Nykredit-ejede Totalkredit, fremhæver, at »boligejere i tusindvis står med oplagte konverteringsmuligheder«, og at konverteringsbølgen allerede er begyndt at rulle.

»Særligt boligejere med fastforrentede lån med 2,5 procent i rente og opefter samt boligejere med renteændring på rentetilpasningslånet kan med rette skærpe opmærksomheden på 1,5 procent-lånet,« skriver han i en kommentar.

Med en skarp kurs på 1,5 procent-lånet og en opsigelsesfrist lige om hjørnet forventer han, at der skal laves endnu flere lånetilbud i april end i marts.

Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Realkredit, melder også om ekstra travlhed i en kommentar om de nye tal fra Finans Danmark.

»Selv om den store interesse er stilnet en smule af, er der stadigvæk travlt. Derfor forventer vi også et ganske højt niveau for lånetilbud i april. Det er både erhverv og private, der omlægger lån i stor stil. Den lave rente gør, at det er oplagt at løbe rentestrategien igennem og dermed revurdere den ydelsesrisiko man har,« skriver han.