Boligejere skal have isolering på klods

Få elselskabet til at udskifte det gamle køleskab, lægge nyt tag og skifte de utætte vinduer - uden at det vil kunne mærkes på din pengepung.

Modellen skal nok analyseres nærmere, men industrien er positiv over for forslaget om lån til energibesparende renovering.
Læs mere
Fold sammen

Det kan meget vel blive et reelt tilbud til danske boligejere og private virksomheder, når regeringen og oppositionen i foråret ventes at nå til enighed om en slagplan for, hvordan man får sparket gang i de såkaldte klimarenoveringer, skriver Berlingske Tidende.

Både SF, S og R vil lade energiselskaber tilbyde danskerne »klimapakker«, der inkluderer energitjek af boligen, finansiering af selve renoveringen - i samarbejde med banker og realkreditinstitutter - et kontant tilskud fra en »energisparefond« og en garanti for, at det ikke vil føre til højere månedlige omkostninger, end man allerede sidder med.

»Tanken er, at man fastholder den samme udgift til huset. Den energibesparelse, man så får på sit hus, bruger man til at afdrage på lånet til energiselskabet,« siger SF-formand Villy Søvndal, der står bag forslaget, der dels skal hjælpe Danmark med at nå de skrappe klimamål, man har forpligtet sig på, og dels skal være en »hjælpepakke« til byggeriet, der kæmper med en kraftigt stigende arbejdsløshed.

Og selv om klimaminister Connie Hedegaard (K) ikke mener, at energiselskaberne skal til at agere bank, så er hun åben over for tankerne i SFs forslag.

»Hvis DONG har lyst til at komme ud til mig og fortælle mig, at vores energiforbrug ligger på 110 pct. af, hvad vi burde ligge på, og de så foreslår at gøre noget på visse vilkår - så vil det selvfølgelig være interessant nok at få det finansieret på den måde. De skal bare ikke risikere de andre energiforbrugeres penge,« siger Connie Hedegaard og understreger, at energiselskaberne ikke skal tvinges til at deltage.

Det bliver formentlig heller ikke nødvendigt, for i Dansk Energi kalder vicedirektør Lars Aagaard forslaget »konstruktivt«.

»Vi vil enormt gerne påtage os den opgave, hvis ellers vi får en fair omkostningsdækning. Modellen skal nok analyseres lidt mere, men grundidéen om, at vi - i samarbejde med banker, realkreditinstitutter osv. - hjælper danskerne på den her måde, er spændende.«

Læs også: Københavns Energi vil gerne give renovering på klods