Boligejere omlægger lån i stor stil

De rekordlave renter på fastforrentede lån har fået konverteringsbølgen til at rulle med fuld kraft. Nye tal viser, at der i årets første tre måneder er givet ekstraordinært mange lånetilbud. Ikke siden 2005, hvor der også var en stor bølge af omlægninger, har antallet været så højt.

Antallet af lånetilbud for 1. kvartal 2015 er det højeste i ti år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

30-årige lån med en fast rente på 2 pct. har for alvor givet danskerne appetit på at omlægge lån. Og det smitter af på det samlede antal lånetilbud. I sidste måned gav realkreditinstitutterne i alt 41.842 lånetilbud, hvilket er det højeste niveau for marts i ti år. Det viser netop offentliggjorte tal for lånetilbud fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen.

»Marts har budt på et højt antal lånetilbud. Vi skal helt tilbage til 2005 for at finde en marts måned med flere lånetilbud. De seneste tre måneder er der givet ekstraordinært mange lånetilbud, og det skyldes især lysten til at omlægge til en lavere rente,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Over 150.000 lånetilbud i 1. kvartal

Også Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, peger på de historisk billige fastforrentede lån som primusmotor for de mange udlånstilbud. Faktisk er der givet over 150.000 lånetilbud i 1. kvartal. Og det er altså det højeste niveau siden 2005, hvor der også var en stor konverteringsbølge.

Kilde: Realkreditforeningen

Selvom en markant del af lånetilbuddene skyldes omlægninger, understreger Ane Arnth Jensen, at også tillægslån fylder meget i statistikken. Et tillægslån giver boligejere mulighed for at optage lån i friværdien.

»Mange af lånetilbuddene i marts var tillægslån. Boligejere med friværdi benytter sig altså af muligheden for at optage et ekstra lån til en lav rente. Pengene kan f.eks. bruges på et nyt køkken eller en udestue,« siger Ane Arnth Jensen.

Private og virksomheder kan indhente lånetilbud hos realkreditinstitutterne, hvis de ønsker at optage et nyt lån, omlægge deres eksisterende lån eller optage et tillægslån. Antallet af lånetilbud viser derfor interessen for låneoptagelse og omlægning.