Boligejere med flekslån risikerer kæmpe skattesmæk

Boligejere med F5- og F3-lån står til at få barberet voldsomt af renteudgifterne ved de aktuelle låneomlægninger. Men det kan give et gevaldigt skattesmæk, hvis man glemmer at ændre forskudsopgørelsen.

Foto: MOGENS LADEGAARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten på rentetilpasningslån bliver lige nu handlet til rekord lave renter. Rentefaldet giver isoleret set grund til jubel, og det gælder ikke mindst for boligejere med F5- og F3-lån, som ser ud til at få skåret op mod tre fjerdedele af deres renteudgifter fra 1. januar.

- De boligejere, der lige nu har et afdragsfrit F5-lån på auktion, ser ud til at opnå en rentebesparelse på hele 32.700 kroner i 2014 per lånt million kroner, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

Men i halen af rentebesparelsen truer også et tilsvarende stort skattesmæk, for mange boligejere glemmer nemlig at orientere Skat om de faldende renteudgifter, og dermed får boligejerne et uberettiget rentefradrag, som Skat senere vil kræve tilbagebetalt. Sådan lyder advarslen fra Spar Nord og revisionshuset Beierholm.

- Hvis du ikke opdaterer din selvangivelse hos SKAT med dine nye renteomkostninger, så risikerer du et skattesmæk på cirka 10.400 kroner for hver million kroner, du har lånt, siger statsautoriseret revisor i Beierholm Søren V. Pedersen og tilføjer:

Risiko størst for F5-lånere

Risikoen for skattesmæk er ifølge Martin Lundholm størst for F5-lånerne, som har haft lånet i fem år, og som nu skal have tilpasset renten. 

De boligejere har været vant til at betale en kontantlånsrente i Totalkredit på knap 4,6 procent, og den ser nu ud til at lande på bare 1,3 procent fra nytår. Tilsvarende ser kontantlånsrenten på F3-lån ud til at falde fra knap 2,3 procent til bare 0,7 procent, mens renten på F1-lånene allerede er så lav, at yderligere fald ikke har nævneværdig betydning for renteomkostningerne

Rentefradrag falder til 25,5 procent

Søren V. Pedersen hæfter sig også ved, at boligejerne generelt skal forberede sig på lavere rentefradrag. Siden 2012 er satsen for rentefradraget nemlig blevet reduceret, og i 2019 vil fradragsretten lande på bare 25,5 procent.

- Mens boligejerne har været vant til at få cirka 2/3 af renteudgifterne betalt af SKAT, så vil SKAT i 2019 kun betale omkring en fjerdedel, siger Søren V. Pedersen.

- I 2014 hedder fradragssatsen 30,5 procent, og fordi der er tale om en meget langsom reduktion i rentefradraget, og fordi renterne er helt exceptionelt lave, vil det på kort sigt ikke føles som nogen voldsom forskel. Men som boligejere skal vi alligevel forberede os på, at vi fremadrettet skal betale en større og større del af vores renteudgifter selv, tilføjer han afsluttende.