Boligejere kan vinke farvel til skattesmæk

En fastfrysning af skatten på grunde kan udløse en femcifret besparelse til hovedstadsområdets boligejere. Og så vil besparelsen oven i købet række langt ind i fremtiden, hvis den nu tidligere regerings oprindelige plan følges.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til en stor kontant fordel for boligejere i landets dyreste boligområdet i den nye regerings håndbog over de ting, den vil gennemføre. Det fremgår af planen og partiledernes udtalelser, at den vil fastfryse skatten på grunde - ikke kun i 2017, som det allerede er vedtaget i finansloven, men også i 2018, 2019 og 2020.

Hvis den del af regeringens plan kan finde et flertal i Folketinget, så står hovedstadsområdets boligjere til at undgå de skattestigninger, som de ellers stod til at få.

»Hvis de får det igennem, så vil det betyde meget for boligejere i hovedstadsområdet, hvor boligskatterne står til at stige i de kommende år. Der er også 25 kommuner, hvor det ikke får betydning, fordi den gennemsnitlige boligejer allerede beskattes af den reelle grundværdi. Det er primært  de billigste kommuner i Jylland,« siger chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

I de seks kommuner i landet, hvor boligerne er dyrest, løber den samlede gennemsnitlige besparelsen for den enkelte boligejer over de kommende fire år op i 18.000 kroner. Men det er ikke nok med det.

Overordnet set har Venstre-regeringen med sin 2025-plan allerede foreslået, at en rabat skal ophæve yderligere stigninger i ejendomsskatten, når et nyt system til ejendomsvurdering og -beskatning er klar til indfasning. Og jo lavere skatten er, når systemet og de nye vurderinger træder i kraft - formentlig i 20121 - jo lavere bliver skatten fremadrettet til de nuværende boligejere.

Regeringens plan indeholdt også, at beskatningen af en ejendom ville miste rabatten, når ejendommen skiftede ejer.

»Så det er altså ikke ligegyldigt, hvad niveauet er, når det nye system træder i kraft,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

I øjeblikket bruges grundvurderingerne fra 2011 minus 2,25 procent, hvilket er langt lavere end de nuværende boligpriser og den mellemliggende prisstigning indikerer.