Boligejere kan se frem til en sand rentefest

En sand lånefest er under udvikling. Det ventes i den kommende tid at udløse en større konverteringsbølge.

En sand lånefest er under udvikling for landets boligejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Rentens dramatiske nedtur er ved at sætte skub i en flodbølge af låneomlægninger, hvor boligejere i stor stil begynder at bytte gamle boliglån ud med nye.

Det er fastforrentede lån med pålydende renter på fem og fire procent, som nu kan lægges om til 2,5 procent eller 2,0 procent lån med en pæn gevinst. Det kan udløse en af de største konverteringsbølger herhjemme i årtier på potentielt mere end 50 milliarder kroner.

Der er udstedt fire procent-obligationer for tæt ved 150 milliarder kroner, især gennem 2005 og 2010, da renten var højere end i dag.

Sidst der var en stor konverteringsbølge herhjemme, og tusindvis af boligejere i januar 2012 flyttede fra fem procent- til 3,5 procent-obligationer, blev en tredjedel af alle lån lagt om. Gentager det sig nu, er der udsigt til en konverteringsbølge på op mod 50 milliarder kroner.

»Det vil være en af de største i mange år. Vi får allerede en del henvendelser om dette, men det er først ved udgangen af oktober, at folk skal opsige deres lån. Men holder renten sig nede på det aktuelle niveau, så vil vi få en ret stor konverteringsbølge til den tid,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark er enig og taler om muligheden for »et større ryk«, hvor tusindvis af boligejere vil konvertere.

Fire procent-obligationer med 30 års løbetid kan for tiden konverteres til 2,5 procent-lån med samme løbetid med en pæn gevinst. Har man eksempelvis et fire procent-lån uden afdrag med en restløbetid på 27 år, kan der spares tæt ved 700 kr. om måneden efter skat for hver million kroner, der er tale om, ved at bytte dette lån ud med et 2,5 procent-lån med samme løbetid.

Har man et fem procent-lån, er besparelsen på tæt ved 1.300 kr. om måneden efter skat for hver million kr., der er tale om.

Er restløbetiden på ens lån nede på 20 år, kan man konvertere til nye 20-årige to procent-obligationer og spare omkring 200 kroner om måneden, og er der kun 15 år tilbage på ens fire procent-lån, er det nye 15-årige 1,5 procent lån, der lige nu frister med en tilsvarende stor besparelse. Det viser beregninger, som Realkredit Danmark har udarbejdet for Berlingske.

Der er store omkostninger forbundet med omlægning af lån. Gælden skal derfor helst være på mindst 500.000 kroner og restløbetiden over 15 år, før det kan løbe rundt.