Boligejere intensiverer jagten på lavere renter

Rigtig mange benyttede oktober til at få regnet på deres boliglån. I alt gav realkreditten næsten 34.000 lånetilbud, hvilket er det højeste antal i halvandet år. Det er især muligheden for at få en lavere rente, der lokker boligejerne ud af busken, viser ny undersøgelse.

Mange danskere benyttede oktober til at få regnet på deres boliglån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev givet 33.869 lånetilbud til danske familier og virksomheder fra realkreditinstitutterne i oktober, viser nye tal fra Realkreditrådet.

»Vi har i oktober set det højeste antal lånetilbud siden foråret 2015. Det er især omlægninger af eksisterende lån, der ligger bag. Interessen for at omlægge lån skal generelt ses i lyset af de lave renter. Men det er heller ikke tilfældigt, at antallet af lånetilbud er øget i oktober,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en pressemeddelselse.

Fristen for at opsige sit eksisterende lån til den kommende januartermin var 31. oktober. Det er oftest mest attraktivt at lægge opsigelsen af sit eksisterende lån tæt på fristen og samtidig få tilbud på et nyt lån, forklarer hun.

Sammenlagt opsagde danskerne fastforrentede lån for mere end 50 milliarder kroner til fristen i oktober. Der var især mange boligejere med tre og 3,5 procent i rente, som valgte at opsige lån for at nedkonvertere til to procent-lånet, som giver en lavere ydelse samt et højere afdrag. Det skriver seniorøkonom Jeppe Borre, Nykredit, i en kommentar.

»Så er man bedre stillet til at kunne barbere af restgælden, hvis renten stiger. I perioden fra august til oktober, hvor mange boligejerne har opsagt lånet for at nedkonvertere, har kursen ligget stærkt mellem 97-99. Efter opsigelsesfristen er kursen faldet. Det skyldes resultatet ved det amerikanske valg,« skriver han.

Seniorøkonomen henviser til, at valget af Trump som USAs næste præsident - stik mod forventning - fik renten til at stige. Vi befinder os dog stadig i et lavrentemiljø med fastforrentede 30-årige lån til to og 2,5 procent i rente, ligesom forventningerne til de kommende rentetilpasningsauktioner er »lavere renter end dem, som boligejerne kommer fra inden rentetilpasningen«.

Og netop lave renter og muligheden for at få sænket ydelsen har stor betydning for, at mange boligejere får tilbud på at få omlagt deres lån. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Realkreditrådet.

»Boligejere omlægger overvejende deres lån for at få en lavere rente. I undersøgelsen fra Epinion svarer hver tredje boligejer, at de har omlagt deres lån for at få lavere ydelse. Men en omlægning kan også give mening, hvis man ønsker en fast lav rente og dermed sikre sig mod rentestigninger. Her svarer ca. én ud af fire boligejere, at de omlægger deres lån for at sikre sig bedre mod rentestigninger,” siger Ane Arnth Jensen.