Boligejere har fået 100 millioner mere på lommen - om dagen

Rekordlave renter betyder, at de danske boligejere har langt lavere udgifter end for blot tre år siden - pengene går dog til alt andet end afdrag.

Boligejerne med flekslån er blevet forgyldt af den lave rente - men hvor er pengene forsvundet hen? Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne sparer et enormt beløb på den lave realkreditrente: 3,5 milliarder kroner om måneden - eller omtrent 100 millioner kroner om dagen, når man sammenligner med situationen i januar 2009. Det viser beregninger fra Nykredit.

Umiddelbart kunne man tro, at det ville være ensbetydende med, at boligejerne har benyttet chancen til at afdrage på deres gæld, men det er ikke tilfældet, viser opgørelsen. I stedet har det samlede afdrag været relativt konstant - og det mens det samlede lånebeløb er svulmet med 155 milliarder til knap 1.800 milliarder kroner.

Forklaringen kan være, at boligejerne bruger pengene på noget andet - eksempelvis til at betale banklån ned. Meget tyder dog på, at en del af forklaringen er en anden: Nemlig at danskerne i stigende grad vælger de mere risikofyldte afdragsfri flekslån, forklarer Nykredits boligøkonom Johan Juul-Jensen.

"Låntagere med rentetilpasningslån vil som udgangspunkt have afdraget mere over de seneste år i takt med, at renten er faldet. Når danskernes samlede afdrag har været konstant, kan det kun skyldes, at mens nogle har afdraget mere, har andre afdraget mindre. Forklaringen er en stor stigning i afdragsfrie lån," siger Johan Juul-Jensen og tilføjer:

"Låntagere, der har afdraget på deres rentetilpasningslån, har automatisk afdraget mere, men deres øgede afdrag er blevet modsvaret af en tilsvarende stigning i antallet af boligejere, der ikke afdrager på deres lån."

I dag udgør andelen af lån med afdragsfrihed 56 procent af alle realkreditlån, hvilket er syv procentpoint mere end i starten af 2009. At flere og flere vælger ikke at afdrage - på trods af de historisk set aldrig har haft bedre mulighed for det - er bekymrende i Nykredits øjne.

"Tidligere kom friværdien af sig selv, men i dag er det noget, man som boligejer må arbejde for. Både for den enkelte boligejer og for dansk økonomi generelt kunne man godt håbe, at flere begyndte at arbejde for deres friværdi," siger Johan Juul-Jensen.