Boligejere går igen efter det sikre

Der bliver igen langet flere fastforrentede lånekroner over disken i realkreditinstitutterne.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den rekordlave rente kan udnyttes på flere måder, og stadig flere boligejere gør det nu på den snusfornuftige måde. Flere boligejere vælger igen lån med fast rente, og det er en udvikling, der ikke er set siden 2008, oplyser Realkreditrådet.

Ifølge den seneste opgørelsen udgjorde lån med fast rente det seneste kvartal den største del af bruttoudlånet til boligejerne. Knap syv ud af ti lån blev givet med fast rente. Nettoudlånet viser, hvor meget det samlede udlån er vokset, og viser et tilsvarende billede med et skift til overvægt af fastforrentede lån.

I tørre tal voksede lån med fast rente med 6,5 mia. kr. i 3. kvartal, mens lån med variabel rente voksede med 3,9 mia. kr. Variabelt forrentede lån med renteloft faldt med 6,8 mia. kr.

Om medvinden for de fastforrentede lån siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en meddelelse:

"Vi skal tilbage til efteråret 2008 for at finde en lignende situation. Dengang faldt renterne på de korte rentetilpasningslån efterfølgende kraftigt, og de danske boligejere har frem til i dag foretrukket rentetilpasningslån."

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig har opgjort stigningen i udlånet af fastforrentede realkreditlån til 15 mia. kr. fra 2. til 3. kvartal, mens variabelt forrentede lån gik tilbage med 10,6 mia. kr. Og det er første gang i fire år, at den udestående mængde af variabelt forrentede realkreditlån falder.

Han mener dog ikke, at der er tale om en ny og tydelig tendens. Set i forhold til udgangen af 2011 har fastforrentede lån fortsat tabt terræn til variabelt forrentede lån, og cheføkonomen påpeger også, at afdragsfrie lån er steget med 4 mia. kr. 2. til 3. kvartal og nu udgør 56,5 procent af lånemassen til ejerboliger og fritidshuse.

"Dagens tal ændrer dermed ingenlunde på, at danske boligejere generelt set er særdeles rentefølsomme. Det er på både godt og ondt - en høj grad af rentefølsomhed og historisk lave realkreditrenter har uden tvivl holdt en hånd under dansk økonomi gennem de senere år, men omvendt er der også en risiko forbundet med den høje grad af rentefølsomhed - især hvis renterne skulle stige kraftigt inden for en kort periode," konkluderer Christian Hiligsøe Heinig.

Der er dog en tendens i tallene til, at danskerne binder renten på deres variabelt forrentede lån i længere tid.