Boligejere fanget i gældsfælde

Boligejere med flekslån, der regner med at omlægge til fast rente, risikerer en grim overraskelse. Realkreditinstitutter er begyndt at afvise at låne samme beløb ud som hidtil ved en omlægning.

Hvis boligen er faldet meget i værdi, kan realkreditten stille sig på hælene over for en konvertering af lånene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Tusindvis af boligejere risikerer at havne i en regulær gældsfælde, når renten stiger, og de billige rentetilpasningslån dermed bliver dyrere. Selv om renten er i bund i dag, får boligejere nej til at lægge lån om til en fast rente. Realkreditinstituttet vil ikke låne dem det samme beløb, fordi værdien af huset er faldet.

»Det kan få meget stor betydning for de mange, der har optaget rentetilpasningslån. De forventer tilsyneladende bare at kunne lægge om til fast forrentede lån, når renterne begynder at stige,« siger lektor Jens Lunde ved Handelshøjskolen i København.

Hvis boligejerne vil væk fra den variable rente og ikke kan få hele lånet hos realkreditinstituttet, må de skaffe de penge, der mangler, et andet sted. Det kan være svært. Danmark er det næstmest belånte land i Europa efter Island, og mange har ikke så meget friværdi tilbage at tære på.

»Jeg har set eksempler på kunder, der kun har kunnet få 80 procent af den nye ejendomsvurdering, når de skulle omlægge deres lån. De kunne vælge at beholde deres gamle lån, men hvis de ville have et nyt, blev realkreditlånet reduceret, og de måtte finde resten af finansieringen et andet sted,« fortæller Susanne Arvad, der er uafhængig økonomisk rådgiver.

Samme erfaring har Hans Peter Christensen, der er økonomisk rådgiver hos uvildige.dk:

»Vi har haft nogle kunder, som vil lægge deres lån om, og så har banken sagt, at de ikke kan få det ønskede lån, fordi det nu overstiger 80 procent af ejendommens værdi,« siger han.

Fra de store realkreditinstitutter lyder meldingen, at de hidtil har omlagt kundernes lån krone for krone.

»Hidtil har vi konverteret lånet uden videre, og det har vi ikke aktuelle planer om at ændre på,« siger Michael Hermansen, der er kreditchef hos Realkredit Danmark.

Boligejere har intet krav på at få omlagt deres lån, så realkreditinstitutterne er i deres gode ret til at afvise dem, oplyser Finanstilsynet.

Læs også: Realkreditten strammer krav til boligejere