Boligejere er sårbare i ny krise

En ny krise vil give boligejere et ekstra rentesmæk, fordi nye regler fjerner bankernes sikkerhedsnet under F1-lånene, mener blandt andre Nykredit. Regeringen og Nationalbanken er ikke bekymrede.

nye regler kan ramme danske boligejere med F1-lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Mens hverken regeringen eller Nationalbanken er bekymrede, advarer Nykredit om, at nye regler fjerner bankernes sikkerhedsnet under F1-lån.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Ifølge Nykredits chef for regulering og rating, Jesper Berg, vil renten på boligejernes lån stige mere eksplosivt end hidtil på grund af nye likviditetsregler fra EU. Reglerne begrænser bankernes muligheder for at købe de F1-obligationer op, som de udenlandske investorer vil smide på markedet i en eventuel ny periode med krise. Det giver faldende kurser og stigende renter for boligejerne, lyder det.

»Bankernes evne til at være buffer i systemet bliver mindre. Godt nok er målet med reguleringen at beskytte institutter og kunder, men i og med at der så skal andre ind for at gribe alle de obligationer, så vil de gøre det til en lavere pris – og dermed en højere rente for boligejeren,« siger Jesper Berg til Børsen.

Problemet ligger ifølge Jesper Berg i de nye likviditetsregler for banker, der skal blåstemples i EU sidst på måneden. Det er dem, der bremser bankernes mulighed for at være sikkerhedsnet for danske F1-obligationer under en ny krise.

Nationalbanken mener, at regulering har været på sin plads, og at der er større sikkerhed nu end før finanskrisen. Heller ikke regeringen mener, der er grund til bekymring.

»Danske penge- og realkreditinstitutter vil kunne indregne realkreditobligationer i stort set samme omfang som i dag til gavn for boligejerne og dansk økonomi,« siger Henrik Sass Larsen til Børsen.

Ministeren lægger også vægt på, at den nye regulering er klart bedre end den gamle totalt set.