Boligejere afviser at prutte om prisen

De danske boligsælgere har i 2013 holdt bedre fast i udbudsprisen og drejet uden om de store nedslag. Den samlede nedsættelse af udbudsprisen er det laveste i syv år.

Det er et sundhedstegn for boligmarkedet, at der er faldende nedslag i udbudspriserne, mener Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet har kæmpet med krisen og til salg-skilte har fået lov til at stå længe i det danske landskab. Tidligere fik det stillestående marked mange boligsælgere til at sænke udbudsprisen. Men i 2013 er sælgerne blevet mere standhaftige og ligeledes bedre til at sætte en realistisk pris. 

I 2013 blev udbudspriserne blandt de danske sælgere sænket med 7,4 milliarder kr. Det er det laveste i syv år. I 2012 lå det tal på 9,1 milliarder kr. og i 2011 på 10,9 milliarder kr. Selv før krisen har tallet ikke ligget så lavt. I 2007 blev udbudspriserne i alt sænket med 8,7 milliarder kr. Det viser en ny opgørelse fra boligsitet Boliga.dk. 

»De faldende nedslag i udbudspriserne er et sundhedstegn for boligmarkedet. De er nemlig tegn på, at priserne er ved at finde sit naturlige leje. Når den udvikling er glædelig, så skyldes det ikke mindst, at mange købere har holdt sig tilbage af frygt for, at priserne skulle falde yderligere, og de dermed ville gøre en dårlig handel,« siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann. Ifølge hende er det over hele linjen, at nedslagene er blevet mindre. Men især har ejerlejlighedsmarkedet oplevet de største sænkelser i udbudsprisen. I 2013 blev der givet et samlet afslag på 600 mio. kr. mod 741 mio. kr. i 2012. Tallet var på sit højeste i 2008, hvor afslagene var på 3,1 milliarder kr. 

Boligmarkedet er dog ikke kommet helt oven på efter krisen. Der er stadig landsdele, hvor handelsaktiviteten står i stampe. Men Lise Nytoft Bergmann forventer, at boligmarkedet vil bevæge sig i den rigtige retning i 2014.