Boligdrøm kan blive et mareridt

Købere af projekt-lejligheder kan snart flytte ind, men de kan kun låne 80 procent af den aktuelle pris i realkreditinstituttet. Resten skal hentes i banken, og det kan blive dyrt og i værste fald ende med tvangsauktion.

Christian G. Koch og Christine Bentzen er to af de unge boligkøbere, der er kommet i klemme, fordi boligpriserne er faldet, siden de skrev under på købet af en projektlejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Linda Henriksen

Det har altid været forbundet med stor risiko at købe en bolig, som først er indflytningsklar flere år ud i fremtiden. Ikke desto mindre stod folk nærmest på nakken af hinanden for blot få år siden for at sætte deres underskrifter på en købsaftale, som sikrede dem adgang til de hellige haller i form af en nybygget, luksuslejlighed.

Faldende boligpriser og manglende købere har fået byggeriet af nye lejligheder til at gå helt i stå. Men flere steder nåede man alligevel at tage de første spadestik til nye boligprojekter, og de er først nu ved at være indflytningsklare – det drejer sig blandt andet om 470 lejligheder i »8-tallet« i Ørestaden, 100 i »A-Huset« på Islands Brygge og 165 lejligheder i »Stævnen« i Ørestaden Syd.

Køberne sidder med håret i postkassen. De har underskrevet en købsaftale for flere år siden til en pris, som er alt for høj i forhold til den nuværende markedsværdi. Og det er problematisk, når realkreditinstitutterne skal vurdere, hvor mange penge indehaveren kan låne:

»Vi må slet ikke låne ud over 80 procent af boligens aktuelle værdi. Det betyder, at mange ikke kan hjemtage den belåning, de havde regnet med. Grænsen for, hvornår realkreditlånet stopper, og banklånet begynder, er så at sige flyttet,« siger BRFkredits cheføkonom Ulrikke Ekelund.

Tvunget til at låne i banken

Samtidig er der god grund til at tro, at realkreditinstitutterne kun ønsker at belåne 60 eller 70 procent af den nuværende værdi, fordi der er forventning om yderligere prisfald:

»Der er ingen tvivl om, at der fortsat er et betydeligt prispres på boligpriserne på nybyggede lejligheder,« siger Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen.
Køberne er altså tvunget til at låne en større andel i banken. Og det er til en hel anden rente end i et realkreditinstitut – renten på et boliglån kan sagtens ligge på 12 procent - altså det dobbelte af et fastforrentet 6-procents obligationslån.

»Det er en dybt ulykkelig situation, som mange især unge mennesker står i. De skrev under på et tidspunkt, hvor de syntes, priserne så rimelige ud, men siden er de styrtdykket. De er simpelthen ikke blevet rådgivet om, at boligpriser også kan falde. Det ville ingen tro på dengang, og det koster for nogen i dag. Disse førstegangskøbere begynder deres boligkarriere med et underskud, mens andengangskøbere i bedste fald får gjort et stort indhug i den oparbejdede friværdi eller også står med negativ friværdi,« siger forsker i boligøkonomi og lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde.

Læs også: Sværere at få lån hos realkreditten

Jens Lunde mener ikke, at man kan klandre realkreditinstitutterne noget, for de må kun belåne 80 procent af boligens aktuelle markedsværdi:

»Men det er et eksempel på, hvor håbløst boligmarkedet har fungeret. Mange følte nærmest, at de havde vundet i lotteriet, når de underskrev købsaftalen på en projektlejlighed, og nogle har endda købt flere lejligheder. Men det er skidt at købe noget med en forventning om, at prisen er steget om to år, for det er umuligt at forudsige,« siger Jens Lunde.

Undgå tvangsauktion for enhver pris

Situationen kan ifølge Jens Lunde vise sig at være så alvorlig for førstegangskøbere, at de aldrig når at flytte ind i deres drømmebolig:

»Hvis banken stiller sig på hælene – og det bør de nok gøre i nogle tilfælde for ikke at sidde med »dårlige lån« – kan det let ende med tvangsauktion. Man må imidlertid anbefale de unge mennesker at gøre alt for at skaffe pengene til at købe boligen for. En tvangsauktion er nemlig den allerdyreste løsning for dem, da de kommer til at skylde den del af deres købspris, som ikke bliver dækket ved tvangsauktionen plus de betydelige omkostninger ved selve auktionen. Men man må bare håbe på, at de unge har nogle forældre, som er i stand til at hjælpe. For det er ikke nemt at slippe af med en stor gæld, som er placeret et andet sted end i et realkreditinstitut. Renten er ofte så høj, at det vil forfølge de unge resten af livet,« siger Jens Lunde.

Læs også om Christine og Christians boligkøb: "Vi håber på en positiv vurdering"