Boligbytte sættes i system

Nyt boligbytte-koncept er seneste forsøg på at vende udviklingen på et trængt boligmarked.

Købere og sælgere mødes ikke på boligmarkedet for tiden. Det kan et systematiseret byttekoncept måske rette op på. Fold sammen
Læs mere

Desperate tider kræver desperate handlinger. Sådan kunne devisen for danske ejendomsmæglere anno 2009 sagtens lyde.

Boligmarkedet er trængt af den galopperende finanskrise, og derfor søger mæglerbranchen med lys og lygte efter nye idéer, der kan vende udviklingen. Landets største mæglerkæde EDC melder sig nu på banen med en systematisering af boligbytte-konceptet. Tanken er, at man ved at bringe bytte-interesserede kunder sammen i længere kæder kan øge sandsynligheden for at finde et bytte-match betydeligt.

"Sandsynligheden for at finde en anden boligejer, hvor et bytte er relevant er reelt forsvindende lille," siger EDCs kommunikationschef Jan Nordmann. "De to parter skal jo kunne lide hinandens boliger og disses beliggenhed, og de skal komme overens om pris, overtagelse og de øvrige vilkår i handlen. Det sker at det lykkes, men oftest lader det sig ikke gøre."

"Hvis man derimod sætter mange flere sælgeres boliger og ønsker ind i en større sammenhæng, er sandsynligheden for at skabe et match, der kan involvere tre, fire eller fem kunder, meget større. Det er simpel matematik," siger Jan Nordmann.

Rent teknisk anvender EDC-mægleren en betinget købsaftale, hvor handlen gøres betinget af, at der også findes en køber til køberens bolig.

"Som oftest går kabalen op ved, at der kommer en køber ind i kæden, som ikke skal have solgt først, eksempelvis en køber, der kommer fra en lejebolig. Men der er også den mulighed, at kæden lukkes ved, at alle køber en bolig fra en anden person i kæden," siger Jan Nordmann.

Den nye systematisering træder i kraft fra starten af 2009. Kæden har i denne forbindelse spurgt 16.000 nuværende sælgere om deres interesse for at bytte og oprettet deres bytteønsker i systemerne. Ifølge EDC skal cirka 65 procent af alle boligsælgere videre til en ny ejerbolig.

Home-kæden er blandt de ejendomsmæglere, der også forsøger sig med et lignende system, ligesom Place2Live og Boligrobotten.dk formidler boliger til bytteivrige købere og sælgere.

Læs også: Fem fif til boligkøbere