Boligbyrden har toppet

Det er først nu blevet nemmere at komme ind på boligmarkedet, selv om priserne er faldet i flere år.

Foto: Foto: Colourbox. Pengene rækker længere på boligmarkedet i år - men skal priserne længere ned?
Læs mere
Fold sammen

BRFkredit har for Dinepenge.dk regnet på, hvor stor en byrde et gennemsnitligt boligkøb er for en families samlede økonomi.

Selv om priserne på boliger i visse området af landet begyndte at falde allerede i 2007, så steg boligudgiftens andel af budgettet helt frem til december sidste år, i hvert fald hvis man købte en villa eller et parcelhus.

For lejlighedernes vedkommende skar prisfaldet toppen af omkostningerne ved at købe bolig fra begyndelsen af 2006 for så at stige igen med de højere renter. Der er i beregningerne taget  udgangspunkt i  fastforrentede lån.   

Fold sammen
Læs mere

Omsat til andel af indkomsten svarer det ifølge konkurrenten Nykredits boligbyrdeindekst til, at man i og omkring København som førstegangskøber skal bruge cirka 60 procent af indkomsten til boligen, mens østjyderne bruger omtrent 50 procent. Bor man længere væk fra landets største byer, kan slippe med at anvende omkring 40 procent af lønnen til tag over hovedet.

"Boligbyrden steg i det forgangne år som følge af de stigende renter. I slutningen af året er renterne begyndt at falde, hvilket de også må forventes at gøre igennem 2009, og derfor må boligbyrden forventes at have toppet for denne gang. Det er vores forventning, at priserne bliver ved med at falde i 2009, og så får vi altså pæne fald i boligbyrden, hvilket især kommer førstegangskøberne til gavn," siger seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit.

Til gengæld er bankerne blevet lidt mere forsigtige med, hvem de låner penge til, og hvor meget man kan låne.

"Der er ingen tvivl om, at nogle banker har strammet mere op end andre, og over en bred kam er man lige nu mere forsigtig i den finansielle sektor. Allerede længe før den økonomiske krise begyndte at rase, kunne man mærke stigende krav om at sælge sin hidtidige bolig," siger Mikkel Høegh, der betegner boligmarkedet lige nu som et fastlåst dominospil.

"Nu får forbrugerne flere penge mellem hænderne, og der kan for potentielle købere være grund til at se på det hele igen. Men det er nok ikke lige tiden at forvente, at bankerne slækker på kravene," siger Mikkel Høegh.

De fleste økonomer forventer da også, at boligpriserne skal falde med yderligere omkring 10 procent i 2009. Jyske Banks økonomer har i prognose forudset, at de alvorligste prisfald fortsat lurer forude. Først et godt stykke inde i 2010 regner eksperterne med, at faldet vil flade ud. Omvendt regner 30 procent af danskerne ifølge en undersøgelse fra TNS Gallup for Berlingske Business med, at deres bolig vil stige i værdi i 2009.

Læs også: Så meget kan du købe bolig for