Boligboble i København? Så skal du se de jävelskt vilde lejlighedspriser i Stockholm og Oslo

På det seneste har der lydt flere advarsler om en mulig boligboble i København. De høje salgspriser er dog vand sammenlignet med boligfesten i Oslo og Stockholm.

Foto: Richard Ryan/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke noget at sige til, hvis ­københavnske ejerlejlighedshedsejere er ekstra kække for tiden: Siden 2012 er priserne på ejerlejligheder i København i gennemsnit steget fra 23.000 kr. pr. kvadratmeter til 34.200 kr. pr. kvadratmeter, hvilket svarer til en årsvækst på mere end ti procent – vel at mærke hvert år i de seneste fire år.

»Intet – absolut intet – i dansk økonomi er steget tilsvarende. Hverken lønindkomsterne, beskæftigelsen eller priserne på andre varer,« fastslår Steen Bocian, cheføkonom i interesseorganiationen Dansk Erhverv.

Selv om priserne er steget voldsomt i København, er prisniveauet fortsat lavere, end prisniveauet var i Sveriges og Norges hovedstæder for fire år siden. Dengang kostede en lejlighed i Stockholm 36.100 svenske kr. pr. kvadratmeter, mens prisen i dag er 57.300 svenske kr. Det svarer til en stigning på 58,7 procent. I Oslo er kvadratmeterprisen på lejligheder tilsvarende steget med 40,8 procent i samme periode. Beløbene dækker prisstigninger i national valuta, da det bedst afspejler boligejernes reelle rådighedsbeløb.

Et mere lige land

Er danskernes så på den grønne gren med hensyn til boligmarkedet? Bestemt ikke, mener Steen Bocian. I Sverige og Norge er risikoen for boligbobler også et meget stort tema.

»Det gør ikke os mere sikre, at der muligvis er nogle, som er kravlet endnu længere op i træet. Boligmarkedet i Danmark er generelt mere homogent end boligmarkedet i Sverige – det vil sige de dyre områder som København stikker ikke lige så meget af, som Stockholm gør,« siger cheføkonomen.

Prisforskellen i København og Stockholm skal ifølge økonomer ses i lyset af den lavere indkomstspredning – at Danmark er et mere lige land på alle parametre. Stockholm er også sværere at bygge ud, så udbuddet af boliger stiger ikke ret meget over tid, selv om efterspørgslen måske gør – dermed reagerer priserne mere på ændringer i efterspørgslen.

Boligmarkederne i hele den vestlige verden bliver i disse år drevet op af historisk lave renter og en stigende tilflytning til storbyerne.

Det er på mange måder det samme, som vi så i perioden 2004-2007. Der er dog den forskel i Danmark, at gældsætningen blandt husholdninger ikke stiger, som den gjorde i perioden 2004-2007. Derudover er prisstigningerne i disse år meget mere isoleret til København, end tilfældet var dengang. Det vil sige, hvis der er tale om en dansk boble, der brister, så vil følgevirkningerne sandsynligvis blive mindre, end hvad vi så i perioden 2007-2011.

Tegn på »en såkaldt boligboble«

På trods af at københavnske lejligheder ikke er nær så dyre som i Stockholm og Oslo, har prisstigningerne givet bekymring herhjemme. Senest har nationalbankdirektør Lars ­Rohde gentaget sin advarsel om tegn på ny mulig boligboble i København: »Hvis vi ser isoleret på prisudviklingen på de københavnske ejerlejligheder, er der faktisk tegn på en såkaldt boligboble,« sagde Lars Rohde i sidste måned, mens samme toner lyder fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, mener dog ikke, at københavnske boligejere bør være bekymret over stigende priser:

»Man bør dog være på vagt overfor prisudviklingen. De nuværende stigningstakter kan ikke fortsætte, og man bør være på vagt overfor udviklingen i priserne i nybyggeriet. Der er igangsat tiltag, hvis de ikke virker opbremsende, kan der være basis for at overveje nye,« vurderer Curt Liliegreen.

Også Steen Bocian, Dansk Erhverv, fremhæver, at boligejere bør være varsomme.

»Lidt højere renter vil kunne ramme markedet i København hårdt, da flitsbuen er spændt ganske meget. Som lejlighedsejer, så er man jo lidt ligeglad med om man mister en halv eller en hel million, fordi renterne er steget, eller fordi der var tale om en boble der brast. De aktuelle advarsler fra Nationalbanken er derfor i mine øjne helt på plads, da markedet er meget sårbart,« siger Steen Bocian.