Boligboble begrænset til Frederiksberg og Nyhavn

Sat på spidsen er det samlet 125 handler af ejerlejligheder, der har ført til Nationalbankens konklusion om en boligboble.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Finans, der mener, der måske er tale om en boligboble i Nyhavn og på Frederiksberg C.

- Nationalbankdirektør Lars Rohde har ellers flere gange - senest på Realkreditforeningens årsmøde den 25. marts - advaret mod en boligboble og anbefalet politikerne at gribe ind via skattesystemet. Han har tilmed sagt, at det ikke kan vente til 2020, skriver Økonomisk Ugebrev Finans, der har undersøgt påstanden.

De faktiske tal viser noget andet end en boligboble, hvilket understøttes af en stribe eksperter, der stiller sig undrende over for nationalbankdirektørens udmelding.

- Konkret er det prisudviklingen på ejerlejligheder i København, som har sat gang i Nationalbankens bekymring, skriver ugebrevet, der vurderer, at går man ned bag tallene for den faktiske prisudvikling, fremgår det klart og tydeligt, at det kun er på Frederiksberg C, København K og København V, at kvadratmeterprisen nu er over prisen ultimo 2006.

Det viser en opgørelse, Boliga.dk har udarbejdet for Økonomisk Ugebrev. Den omfatter handler frem til og med februar i år og sammenligner med priserne i januar/februar de foregående år.

- I København K blev der handlet 63 ejerlejligheder i årets første to måneder til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 39.169 kr. Det er en stigning på 9,9 procent det seneste år. Her toppede prisen før finanskrisen i med 37.052 kr. for otte år siden, og dermed er prisen nu knap 6 procent over niveauet for otte år siden. Frederiksberg C ligger med en kvadratmeterpris nu på 34.190 kr. for de 29 handler i januar/februar 2015 godt 8 procent over niveauet for otte år siden. København V har de tredjehøjeste priser for de 33 handler, der her er tale om, på 33.168 kr., hvilket er en stigning på knap 15 procent i forhold til for otte år. Korrigerer man for inflationen på i alt 16 procent, forsvinder alle disse stigninger som dug for solen, oplyser ugebrevet, der samtidig gør opmærksom på, at prisen på ejerlejligheder i for eksempel Vanløse og Valby stadig ligger noget under niveauet for otte år siden.

/ritzau/FINANS