Boligaftale kan give prisfald i København på op mod 10 procent

Den store aftale om boligskat kan få priserne til at falde i København. Det sker som en konsekvens af, at der er udsigt til stigende skatter for de dyreste boliger. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere forudset en prisreduktion på ejerlejligheder i hovedstaden på fem til ti procent.

Den store aftale om boligskat kan få priserne til at falde i København. Det sker som en konsekvens af, at der er udsigt til stigende skatter for de dyreste boliger. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere forudset en prisreduktion på ejerlejligheder i hovedstaden på fem til ti procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Priserne på ejerlejligheder i København kan falde med helt op til 10 procent som en konkvens af tirsdagens politiske aftale om et nyt boligskattesystem.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere vurderet, at Venstre-regeringens eget skatteudspil på boligområdet fra efteråret 2016 over tid ville føre til en »prisreduktion på ejerlejligheder i hovedstaden på fem til ti procent«.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, holder vurderingen fra dengang stadig med den aftale, som et bredt flertal i Folketinget tirsdag nåede til enighed om.

»Min vurdering vil være, at det stadig vil holde nogenlunde stik med den priseffekt,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Samme vurdering har Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

»I det første udspil til skattereform tilbage i oktober vurderede den daværende V-regering, at ejerlejlighederne i København alt andet lige kunne opleve et pres ned på priserne på mellem 5-10 pct. Dette estimat bør ikke have rykket sig i større omfang med dagens boligskatteaftale, da den i høj grad bygger på de samme elementer som udspillet tilbage i oktober,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar.

Begge økonomer understreger dog, at det er usikkert, om priserne helt konkret vil falde, eller om der blot kan blive tale om, at farten på det københavnske boligmarked stilner af.

»Det kan lige så godt være, at prisvæksten vil blive fem til ti procent mindre, end den ellers ville have været,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han understreger, at det fortsat er usikkert, hvordan boligkøberne vil reagere på tirsdagens forkromede boligaftale.

»Det er et åbent spørgsmål, hvordan det kommer til at påvirke boligkøbernes ageren, men det vil sandsynligvis trække tempo ud af de dyreste områder og markedet for ejerlejligheder i København, fordi der bliver udsigt til en stigende beskatning,« siger Christian Hilligsøe Heinig.