Boligadvokater gør klar til opgør om tinglysning

Økonomisk kompensation for den stærkt forsinkede tinglysning er målet, når Danske Boligadvokater begynder forhåndstilmeldingen til et gruppesøgsmål mod staten.

Søren Sørup Hansen har det lige nu utaknemmelige job som præsident for Tinglysningsretten i Hobro. Tusindvis af bolighandler er blevet forsinket som følge af skandalen om digitalisering af tinglysningssystemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er først nu, slaget nærmer sig. Danske Boligadvokater begynder at samle skyts til at gøre de gentagne trusler om en erstatningssag mod staten til virkelighed. Lige nu venter boligadvokaterne kun på, at det inden for de nærmeste dage rent teknisk bliver muligt at kunne forhåndstilmelde sig til et gruppesøgsmål på hjemmesiden.

Forhåndstilmeldingen vil give et overblik over, hvor stort gruppesøgsmålet kan ende med at blive – og en indikation på, om boligadvokaterne har ammunition til at skyde med skarpt.

»Vores skyts er forsinkelser målt i dage og tabets størrelse. Selv om vi selvfølgelig også er meget interesserede i at høre, hvis der er særlige forløb i den individuelle sag, vil angrebsvinklen i høj grad være hele grundlaget for den digitale tinglysning,« siger formand Jan Schøtt-Petersen.

Et svært område at bedømme, erkender bolig­advokaterne ganske som Kammeradvokaten, der i sin vurdering af statens erstatningsansvar sendte bolden videre til domstolene, som nu skal bedømme, hvornår forsinkelsesofrene har ret til erstatning.

Læs også: Årelangt slagsmål om erstatning for tinglysning

»Det er jo ikke sådan lige at få erstatning, bare fordi noget er blevet forsinket. Vi ønsker et retsopgør om hele forarbejdet. De advarselslamper, der lyste, men som man ikke tog sig af. Det er det overordnede spørgsmål, vi vil have belyst og bedømt i et gruppesøgsmål,« siger Jan Schøtt-Petersen.

Danske Boligadvokater har tidligere anslået, at tinglysningsforsinkelserne har givet økonomiske gener for omkring 50.000 bolighandlende – med økonomiske tab på op mod én milliard kroner.

Gruppesøgsmålet har potentiale til at blive danmarkshistoriens største af slagsen, siden det i 2008 blev muligt at føre sådanne sager herhjemme. 

Danske Boligadvokater og paraplyorganisationen Danske Advokater er inviteret med i den arbejdsgruppe, som er nedsat af justitsminister Lars Barfoed (K) til at finde de sagstyper, som bør prøves i en retsal. Både advokater og minister ønsker at speede processen op, så borgernes sager behandles så hurtigt som muligt – uden at overse særlige problemstillinger.

»For os er det helt afgørende at få etableret prøvesager, som afprøver alle hjørner af problemstillingerne – om forløbet omkring den digitale tinglysning og alle de forskellige problemtyper hver især er erstatningspådragende. Det kræver et bredere antal prøvesager end det, som Kammeradvokaten lægger op til,« pointerer Lars Svenning Andersen, formand i Danske Advokater.

Læs også: Kræver politisk løsning på tinglysningsfarce

Om tinglysningen ender med at blive afgjort i et brag af et gruppesøgsmål, i flere prøvesager med enkelte problemtyper eller en kombination af de to ligger endnu ikke fast. Det afhænger af, hvad der vil være bedst egnet som middel til at opnå målet: At få prøvet så bredt et spektrum af sager som muligt.

»Vi mener, at de bolighandlendes sager kan håndteres i et gruppesøgsmål, som beskæftiger sig med det overordnede ansvar. Det videre arbejde skal så afgøre, om der er nogle særlige sagsområder, hvor ansvaret bliver skærpet eller svækket på den ene eller anden måde, og som der så skal køres separate prøvesager på,« siger Jan Schøtt-Petersen.

Forhåndstilmelding hos Danske Boligadvokater her!