Bolig-pulje kan tømmes på få dage

Politikerne er i gang med et af deres sædvanlige hundeslagsmål om en renoveringspulje til 1,5 milliarder kroner, der i bedste fald kan give 3.000 nye job. Den kan åbne for, at private får 25.000 kroner i tilskud til en miljøvenlig ombygning på boligen.

Man kan ikke få tilskud til energiforbrugende projekter som f.eks. at anlægge en swimmingpool eller en sauna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Scanpix

En pulje, som åbner for økonomisk tilskud fra staten på op til 25.000 kroner, hvis man eksempelvis skal have nye vinduer eller isolere loftet, er ved at falde på plads. Men Liberal Alliance blokerer for en endelig vedtagelse af den særlige renoveringspulje, eftersom de kræver, at skatten på arbejde sættes ned hurtigere, end regeringen og Dansk Folkeparti (DF) lægger op til.

»Falder pakken på plads, kommer den til at består af tre dele, nemlig privat boligrenovering for 1,5 milliarder kroner, fremrykning af investeringer i landets kommuner for et par milliarder kroner, og så lavere skat på arbejde,« siger Anders Samuelsen, der er partileder for Liberal Alliance, og som er en del af finanslovsforliget, hvorfor de skal tages i ed, før en aftale kan indgås.

Han tilføjer, at man sagtens kan lade de allerede aftalte lettelser i skatten på arbejde træde i kraft til juni, juli eller august. »Det er noget rigtigt mange danskere vil få gavn af, og det er tilmed noget, der også gavner dansk økonomi. Derfor kan vi ikke forstå, hvorfor regeringen og DF først vil have de lavere skatter til at virke fra starten af 2010,« siger Anders Samuelsen.

Forhandler fortsat

Hvis partierne bliver enige, bliver der åbnet for, at statens vil betale 40 procent af håndværkernes løn, dog højst 15.000 kroner. Derud over vil man kunne få tilskud til særligt energirigtige materialer som termoruder, isolering med videre for 20 procent af regningen - dog maksimalt 10.000 kroner, så det samlede tilskud løber op i 25.000 kroner.

»Det er et bud på, hvad ordningen kunne indeholde. Men vi forhandler fortsat, og generelt er vi ikke specielt glade for tilskud. Den slags er ikke noget, der har groet i en liberal have, og det er også vigtigt, at det hele bliver så administrativt enkelt som overhovedet muligt,« siger Anders Samuelsen.

Men 1,5 milliarder kroner i tilskud på dette område er et relativt beskedent beløb, og bliver der tale om, at pengene kan søges efter et »først til mølle- princip,« så vil puljen blive tømt på under 14 dage, anslår medlem af Folketingets Energiudvalg, Anne Grete Holmsgaard (SF).

»Derfor anbefaler vi da også, at man laver en langt mere ambitiøs plan, som kan give et samlet kraftigt løft til energirenovering af den danske bygningsmasse. Der er ikke noget bedre tidspunkt at vedtage den slags på end lige netop nu, hvor håndværkerne råber efter at få noget mere at lave,« siger hun.

Marginal betydning

For at undgå, at tilskuddet fra renoveringspuljen går til projekter, der øger forbruget af energi, arbejdes der også med en liste over ting, der ikke skal kunne gives tilskud til. Det kan eksempelvis være saunaer, aricondition og svimmingpools.

De 1,5 milliarder kroner, der er afsat til renoveringspuljen, vil kun få marginal betydning for beskæftigelsen. Hvis alle pengene kun gik til løn, og slet ikke til materialer, ville det i bedste fald kunne give omkring 3.000 nye job. Men på det sidste er arbejdsløsheden steget med omkring 5.000 personer – om måneden.