Bodil og de andre er hårde ved husene - guide til boligejere

Det er langtfra sikkert, at Bodil blev den sidste storm og oversvømmelse i år. Tusinder af boligejere er ramt, og flere huse bliver umulige at forsikre, vurderer Forbrugerrådet.

Den faste grund under dette sommerhus forsvandt, og det styrtede i havet på Nørlev Strand pga. stormen Bodil tidligere på måneden. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Naturen har været hård ved Danmark i de seneste uger – først med stormen 28. oktober og derefter med storm og oversvømmelse 5. december. Derfor kæmper tusinder af boligejere lige nu med stormskader og vandskader efter orkan og vand, der er skyllet ind i deres huse.

Alene i de to største forsikringsselskaber Tryg og Topdanmark med 37 procent af markedet er antallet af henvendelser oppe over 25.000 på grund af stormskader og knap 1.000 på grund af skader efter stormfloden.

De to selskaber vil endnu ikke komme med estimater på regningen for skaderne, men brancheorganisationen Dansk Byggeri anslår dem til at løbe op i syv milliarder kroner.

Bortset fra den grimme oplevelse kan stormen og stormfloden også komme til at koste boligejere betydelige beløb. Erstatningen efter stormfloden er belagt med langt højere selvrisiko end forsikringer normalt, og som udgangspunkt er genhusning, hvis en bolig er ubeboelig på grund af skaderne, ikke omfattet. Lige nu arbejdes der dog med at udvide ordningen til også at omfatte genhusning.

Som et lille plaster på såret kan man søge om at få ejendomsskat retur for den periode, boligen ikke kan bruges.

DMI ser ikke stor risiko for flere storme i Bodils størrelsesorden over de kommende to uger, mens TV2 Vejrets meterologer mener, at risikoen for en ny storm »vil stige betragteligt«, når julefreden er forbi. Dermed vil det være klogt af boligejerne at forberede sig, mener Forbrugerrådets forsikringsekspert Mads Mølgaard Braüner.

»Grundlæggende vil det være klogt af boligejere at være opmærksomme på deres risiko. Hvis du bliver ramt af vandskader fire til fem gange, bliver du måske smidt ud af dit forsikringsselskab eller får så høj en præmie, at det reelt er det samme. Omvendt tilbyder nogle selskaber en ekstra dækning, hvis boligen er særlig udsat, og der er også selskaber, der tilbyder en lavere præmie, hvis du forebygger vandskader. Pointen er, at du skal være opmærksom på dine ricisi,« siger han.

Mads Mølgaard Braüner vurderer, at flere huse i fremtiden bliver umulige at forsikre, fordi de f. eks. ligger for lavt i forhold til vandstanden.

»Jo flere storme, der rammer os, desto flere huse vil ikke kunne forsikres.«