Boblen lurer stadig trods prisfald på ejerlejligheder

Markedet for ejerlejligheder har taget sig en kølig dukkert oven på et brandvarmt forår, hvor priserne bare steg og steg. Men trods prisfald i juli er lejlighederne i særligt København fortsat »bekymrende dyre«, påpeger analytiker.

Selvom priserne på ejerlejligheder er faldet en smule hen over sommeren, ligger de på landsplan stadig næsten 11 pct. over prisniveauet for et år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Sommeren har sat en brat stopper for den vilde fest på ejerlejlighedsmarkedet. Fra juni til juli er priserne på landsplan faldet to pct., viser ejendomsmæglerkæden Homes netop offentliggjorte ejerlejlighedsprisindeks.

En væsentlig årsag er, at det i løbet af meget kort tid blev markant dyrere at låne penge til en bolig, forklarer relationschef Mads Ellegaard.

»Vi ser det som en naturlig opbremsning efter et brandvarmt forår med et boom i handlerne og kraftigt stigende priser. Opbremsningen begyndte, da renten relativt hurtigt steg fra 2 pct. til 3,5 pct. Det har lagt et loft over priserne lige nu, hvis køberne fortsat skal kunne være med,« siger han.

Sammenlignet med samme periode sidste år er der dog tale om en tocifret prisstigning på 10,8 pct. på landsplan. Det er især drevet af prisudviklingen i København, hvor priserne i juli lå 21,6 pct. højere end i juli sidste år.

Derfor får sommerens prisfald ikke diskussionen om en potentiel prisboble til at forstumme. Slet ikke i lyset af, at renterne på realkreditlån atter er på vej ned, efter at Kina tre dage i træk har nedskrevet sin valuta over for dollaren. Det kan nemlig sætte fornyet gang i prisfesten på ejerlejlighedsmarkedet.

Analytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank forklarer i en kommentar, at de store prisstigninger på ejerlejligheder i København og Aarhus er drevet af en generel tilflytning til de større byer, ligesom ejerlejligheder i byerne generelt er mere rentefølsomme.

»Risikoen er dog, at den nuværende kombination af kraftige prisstigninger og ekstremt lave renter får skabt en forventningsdrevet boble, hvor alene forventningen om stigende priser, kan få priserne til at stige, ligesom vi så i midten af 00'erne,« skriver han.

Trods sommerens prisfald mener han stadig, at ejerlejlighedsmarkedet er for dyrt, og man skal derfor som privatperson passe på med ikke at sætte sig for hårdt i det økonomisk.

»Om der er en boble eller ej, er altid svært at vurdere, men uanset hvad kan priserne godt falde en gang i fremtiden, f.eks. når renterne begynder at normalisere sig igen fra de ekstremt lave nvieauer, vi har pt.,” skriver Mikael Olai Milhøj.

Ifølge Homes prisindeks kostede en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm i juli 2.1 mio. kr. Det er 5,4 pct. lavere end i august 2006, da priserne toppede.

»Vi oplever fortsat en god interesse efter lejligheder, og udbuddet er stadig i den lave ende, hvilket nogle steder lægger en dæmper på aktiviteten – men der er blandt andet kommet flere projekter til salg, og køberne giver sig bedre tid nu,« siger Mads Ellegaard.