Bo i et kunstværk: Her er fem boliger tegnet af de største danske arkitekter

Slår du ’arkitektur’ op i ordbogen, kan du læse, at det er »samspillet mellem bygningers kunstneriske og konstruktionsmæssige udformning«. Et samspil, der hæver almindelige boliger fra bare at være praktiske rammer til at være prægtige kunstværker.

1. Kim Utzon - villa i Gørlev Fold sammen
Læs mere
Foto: Lilienhoff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over hele landet har de danske arkitekter skabt masser af kunstværker som arkitekttegnede biblioteker, offentlige parker og rådhuse. Og det er ikke kun herhjemme i andedammen, at de danske arkitekter har sat deres spor - rundt om i verden har man også fået øjnene op for det danske håndværk.

Du behøver dog hverken traske ned på det lokale bibliotek eller rejse helt til Operahuset i Sydney for at opleve flot arkitektur. Faktisk kan du få lov at bo lige midt i det.

Boliga har fundet fem flotte boliger, som er udbudt til salg, og som er tegnet af nogle af landets største arkitekter.

Se de fem boliger her:

1. Kim Utzon - villa i Gørlev

1. Kim Utzon - villa i Gørlev Fold sammen
Læs mere
Foto: Lilienhoff.

Som far, så søn. Når man er efterkommer af en af Danmarks bedste og mest berømte arkitekter, er forventningerne høje. Kim Utzon har været med på mange af sin berømte fars projekter, men han har også selv - og nogle gange anonymt - vundet flere priser for sin arkitektur.

Et af hans værker finder du midt i den smukke natur i Gørlev i Nordvestsjælland. Ejendommen ligger på en stor grund på 2,7 hektar, som går hele vejen ned til stranden.

Huset, som måler 352 kvadratmeter, har højt til loftet og masser af plads. Utzon har benyttet sig af en række forskellige materialer, bl.a. beton, træ og glas, som sammen skaber en ganske speciel atmosfære. Bl.a. er lofterne i de højloftede rum beklædt med træbeton, som giver en god akustik. De mange vinduer i boligen skaber et flot lys og sørger for god udsigt til vandet.

Pris: 7.250.000 kroner

Se boligen her

2. Arne Jacobsen - landejendom i Vedbæk

2. Arne Jacobsen - landejendom i Vedbæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Home Holte.

Mange hjem verden over prydes af Ægget, Svanen eller Myren, og det er især møblerne, som Arne Jacobsen er kendt for. Men hans liste af arkitektoniske værker er også alenlang, og blyanten har nok sjældent været ude af hånden på den verdensberømte arkitekt.

Én af de ejendomme, Arne Jacobsen har sat sit præg på, er denne stråtækte liebhaverejendom i Vedbæk. Oprindeligt er boligen fra 1913, hvor den blev brugt som sommerresidens for en kaffegrosser. Det var først i 1939, at Arne Jacobsen ombyggede huset til et lækkert landsted. Siden da er ejendommen blevet moderniseret, men de oprindelige detaljer er fortsat bevaret.

Den smukke landejendom ligger på en grund på 885 kvadratmeter i et fredeligt naturområde - tæt på skov og strand. Til huset hører der en have med græsplæne, gårdmiljø, buske og træer.

Pris: 7.995.000 kroner

Se boligen her

3. Arne Jacobsen - liebhaverejendom i Klampenborg

3. Arne Jacobsen - liebhaverejendom i Klampenborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Ivan Eltoft Nielsen.

Den gode Arne Jacobsen står også bag denne ejendom i Klampenborg. Grundarealet måler 3.004 kvadratmeter, og herfra er der direkte udsigt til Klampenborg Galopbane - du får endda egen låge dertil.

Villaens 370 kvadratmeter er fordelt på hovedhuset og et lille anneks. Derudover hører der et udhus til ejendommen. I stueetagen i hovedhuset finder du to stuer - den ene med en klassisk Arne Jacobsen-pejs.

Udenfor har huset en terrasse, hvorfra man bl.a. kan se over på galopbanen og Dyrehaven. Desuden rummer den store grund en stor have.

Pris: 18.900.000 kroner

Se boligen her

4. Bjarke Ingels - lejlighed i 8tallet i Ørestaden

4. Bjarke Ingels - lejlighed i 8tallet i Ørestaden Fold sammen
Læs mere
Foto: Home Ørestad.

Bjarke Ingels har siden begyndelsen af 00’erne sat sit aftryk rundt omkring i det københavnske bybillede. Han har bl.a. tegnet havnebadet på Islands Brygge, Superkilen på Nørrebro og senest en række lejlighedsprojekter i Ørestaden.

Og netop i Ørestaden finder du denne penthouselejlighed på toppen af Ingels-projektet 8tallet. Fra den er der udsigt over Amager og endda helt over til Sverige. Lejligheden er på 153 kvadratmeter, som er fordelt i to plan - og så er der store vinduespartier i lejligheden.

Boligen her er bare én af de hundredevis af lejligheder, der tilsammen udgør 8tallet. Ingels-byggeriet har fået sit navn, fordi det er formet som et ottetal. Inde i ottetallets huller er der lavet gårdmiljøer, og i den snoede midte er der også fællesområde med plads til at mødes med sine (mange) naboer.

Pris: 5.895.000 kroner

Se boligen her

5. Poul Henningsen - villa i Hørsholm

5. Poul Henningsen - villa i Hørsholm Fold sammen
Læs mere
Foto: LokalBolig.

Vi kender nok Poul Henningsen bedst for hans berømte PH-lamper. Men PH var en mand med mange talenter. Ud over at designe lamper skrev han sange og revyer, instruerede film, og deltog flittigt i samfundsdebatten - og så tegnede han også ejendomme.

Én af de ejendomme er denne charmerende bolig i Hørsholm, som blev opført i 1952. To år senere blev den fine tilbygning opført, og de to huse er i dag forbundet af en spisestue.

Den hyggelige arkitektvilla har en landlig stemning over sig med de gråmalede trægulve, synlige loftsbjælker og småsprossede vinduer.

Pris: 5.495.000 kroner

Se boligen her