Blokerer testamente for salg af ejendom?

Den ene søn er lovet et sommerhus, men kan det laves om?

Et testamente kan ændres, hvis det ikke er gjort uigenkaldeligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I min mands sommerhus er der oprettet et vidnetestamente til fordel for en søn. Den anden søn og datter har forlods købt et andet sommerhus på normale vilkår, når det er familie. Der er enighed alle imellem.

Vil min mand kunne sælge omtalte hus, når der er et testamente?

Hvis man vil være sikker på, at sønnen får sommerhuset, skal sønnen så købe det på vilkår, som de andre børn gjorde, eller kan et testamente tinglyses på huset og derved spærre for salg til anden hånd?

Med venlig hilsen B.

! Jeg forstår dig sådan, at en søn har fået lov til at købe et sommerhus til 85 procent af kontantværdien. En anden søn er betænkt i testamente, således at han kan købe på samme gunstige vilkår.

Hvis der ikke er givet et løfte til sønnen, og hvis testamentet ikke er gjort uigenkaldeligt, kan din mand godt sælge sommerhuset.

Sikkerhed kan opnås ved overdragelse af huset til sønnen nu. Derved opnås den fordel, at der kan overdrages til 85 procent - disse regler kan jo blive ændret. Betalingen af sommerhuset kan eventuelt ske i form af et gældsbrev, som betyder, at sønnen skylder hele eller dele af købesummen til faderen. Ved død skal gælden så indfris, men kan modregnes i arv.

Du bør sammen med din mand få en snak med jeres advokat og så få lavet en løsning nu, så I sikrer den ligestilling af jeres børn, som jeg går ud fra ligger bag spørgsmålet. Hvis I gerne vil bevare brugsretten til sommerhuset, kan I jo overdrage en del af det til jeres søn med forkøbsret til resten og så aftale, hvordan brugen af huset fordeles.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk