Blødningen måske standset for ejerlejligheder

De seneste handler peger på, at der er indtrådt i hvert fald en pause i prisfaldene i København. Pilen for fremtiden peger stadig en anelse nedad.

Måske er der lys for enden af tunnellen for ejere af lejligheder i de store byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Både mæglerkæden Home og Danske Bank understreger, at pilen generelt fortsat peger en anelse nedad for boligpriserne i Danmark inden den forventede vending til næste år. Men der er alligevel enkelte lyspunkter for boligejerne i det seneste prisindeks fra Home, der inkluderer handler til og med juli.

Især for ejerlejligheder i regionerne  med Århus og København som hovedbyer kan det se ud til, at tiden med dramatiske prisfald er slut. Udregnet som et tre måneders glidende gennemsnit er lejligheder i Hovedstadsområdet steget med 2,5 procent fra juni til juli.

For region Midtjylland har priserne ifølge Home været stigende siden nytår, og med Homes opgørelse af kvadratmeterpriserne for de faktiske handler, ligger priserne her endda én procent højere nu end for et år siden.

Det skyldes dog i et vist omfang typen af lejligheder, der er blevet handlet: Der sælges nu flere lejligheder i selve Århus end under den værste nedtur, og det er med til at trække kvadratmeterprisen for hele regionen opad. De dyreste boliger i midtbyen kan således påvirke tallene i den enkelte periode kraftigt.

Kilde: Home/Danske Bank

"Selv om det endnu er for tidligt at konkludere, at vi står overfor en reel vending i ejerlighedspriserne, så er der ingen tvivl om, at markedet for ejerlejligheder er ved at tø op igen efter at have været helt fastfrosset i en periode," hedder det i analysen fra Home og Danske Bank.

Fortsat en regning at betale

Selv om det altså ser lidt lysere ud, er det for mange boligejere for tidligt at glæde sig alt for meget. Siden prisernes toppunkt er ejerlejligheder handlet hos Home faldet cirka 32 procent i hovedstadsområdet.

"En almindelig lejlighed på 80 kvadratmeter koster således i dag i omegnen af 1.780.000 kroner i København mod 2.630.000 kroner i september 2006 – et fald på næsten 850.000 kroner på godt to et halvt år," skriver Home.

I og omkring Århus er en lejlighed hos Home nu 8,7 procent billigere end på toppen, og det giver en pris omkring 1,6 millioner kroner for en lejlighed på 80 kvadratmeter.

Langsom opbremsning

For parcelhuse og rækkehuse er der også ifølge Home tale om en opbremsning, idet et tre måneders glidende gennemsnit viser en stigning på 0,5 procent i gennemsnit. Men igen skal statistikken tages med det forbehold, at størrelsen, kvaliteten og beliggenheden af de handlede ejendomme i perioden spiller ind.

"Vi sælger pludselig væsentligt flere boliger i hovedstaden, i Nordsjælland og i Århus, og det vil naturligt trække gennemsnitspriserne op. Det trækker vægten over på de dyrere handler, og det gør det svært at sige, hvornår lige præcis Fru Jensens eget hus bliver mere værd. Vi forventer stadig en svagt faldende tendens," siger Homes kommunikationschef Niels H. Carstensen.

Han ser også en tendens til, at køberne sparer lidt på boligkøbet - forstået på den måde, at de går på kompromis med størrelsen, og det hiver kvadratmeterprisen lidt op. Det gør statistikken svær at overføre til en vurdering af alle boliger.

"Man skal i stedet kigge på tendensen: Det går ikke længere så stærkt nedad. Kig i stedet på, hvad den rette pris er lokalt. Hvad er boliger på din vej blevet handlet til? Man kan ikke bare tage prisen på toppen og så trække nogle procent fra," siger Niels H. Carstensen.

Bor man i region Hovedstaden, vil en sådan observation ifølge Home føre til den konklusion, at naboens hus er blevet fire procent mindre værd det seneste kvartal og 21 procent på et år. På det øvrige Sjælland er kvadratmeterpriserne for handlerne hos Home til gengæld stigende, mens de øvrige regioner i landet har stort set stabile handelspriser for tiden.