Bliver syg udlandsdansker beskattet?

Reglerne for ophold i Danmark uden skattepligt er indviklede, men der udvises meget lidt medlidenhed.

Bliver man som udlandsdansker syg, så opholdet i Danmark forlænges, kan man risikere at ifalde skattepligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min far er gammel og syg og lever nok ikke mere end 12 til 18 måneder længere. Min mor og far har boet i deres hus i Frankrig de seneste 10 år, og huset har de overdraget ifølge de franske love til vi to børn.

Ifølge dansk lov må de opholde sig i Danmark i seks måneder om året uden at blive skattepligtige i Danmark, og jeg forstår på Skat, at der ikke dispenseres - ej heller ved sygdom. Men der er uklarhed om, hvorvidt de skal tilbage til Frankrig efter tre måneder. Som jeg forstår det, er det kun relevant, hvis man har sommerhus i Danmark, som man grundet sommerhusordningen må bo i hele året. Mine forældre har en lejlighed uden bopælspligt i Danmark og helårshus i Frankrig, og derfor mener jeg, at de kan være her i seks måneder i træk?

Hvis min far ender med at blive beskattet i Danmark, hvordan stiller det så min mor? Kan hun arve min far og sidde i uskiftet bo, eller er det ikke muligt, når min far er udenlandsdansker?

Med venlig hilsen L.

! Reglerne om indtræden af skattepligt er komplicerede, som det også har fremgået af dagspressen i efterhånden meget lang tid.

Overordnet gælder der én regel, såfremt man i Danmark har en helårsbolig til rådighed, og der gælder en anden regel, såfremt man i Danmark ikke har en helårsbolig til rådighed. Har man en helårsbolig til rådighed, så må man opholde sig i Danmark uafbrudt i tre måneder eller op til 180 dage pr. løbende år, såfremt der er tale om ophold på grund af ferie eller lignende. Skyldes opholdene varetagelse af erhvervsmæssige interesser, indtræder skattepligten straks.

Har man ikke en helårsbolig til rådighed, må man opholde sig i Danmark i seks måneder uafbrudt, og er man turist eller studerende må man endda opholde sig op til 365 dage inden for to år. For at runde seksmånedersreglen af kan jeg bekræfte, at Skat eller rettere skattelovgivningen ikke har medlidenhed med de syge. Overskrides grænserne for opholdets varighed, er der skattepligt, også selv om overskridelsen måtte skyldes sygdom eller andre hændelige omstændigheder.

Du spørger til den anden regel, det vil sige skattepligt på grund af ophold, men efter min vurdering er dine forældre omfattet af den første regel, altså skattepligt på grund af ophold og helårsbolig. Du oplyser, at dine forældre har en lejlighed uden bopælspligt. At der ikke aktuelt er bopælspligt, fratager ikke lejligheden karakter af helårsbolig.

Når din far dør, vil valget af, hvilken arvelov som skal anvendes, skulle afgøres ud fra din fars civilretlige bopæl på dødsfaldstidspunktet. Det civilretlige bopælsbegreb er ikke nødvendigvis 100 procent overensstemmende med det skatteretlige bopælsbegreb, men langt hen ad vejen er de sammenfaldende.

Har din far bopæl i Danmark på dødsfaldstidspunktet, anvendes den danske arvelov. Og efter den er din mor arving og kan sidde i uskiftet bo. Er din far på dødsfaldstidspunktet bosiddende i Frankrig, vil din mor også være arving, og Frankrig har nogle regler, der langt hen ad vejen minder om de danske regler om uskiftet bo. Men jeg må henvise dig til en fransk advokat for at få de franske regler udredt nærmere.

Mit forslag er, at dine forældre får oprettet et testamente i såvel Frankrig som Danmark. Testamenterne skal indeholde de samme bestemmelser. På den måde har I så vidt muligt sikkerhed for, at dine forældres død har samme arveretlige konsekvenser, uanset om de bor i Danmark eller Frankrig.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk