Bliv rigere på de lave renter

Med bankernes lave og sågar negative renter kan det være værd at overveje alternative­ investeringer til alderdommen, beretter Berlingske Business’ finansredaktør.

Der kan være penge at hente i at investere i livsstilsglæder som klassiske biler, musselmalet porcelæn eller en feriebolig under solrige himmelstrøg. ?Arkivfoto: Richard Sylvestersen, Linda Kastrup og Scanpix Fold sammen
Læs mere

Jeg har tjent 1.310 kroner om dagen i år alene som afkast på min pensionsopsparing svarende til 76.000 kroner. Ikke dårligt med tanke på at jeg begyndte året med at have 575.000 kroner stående i PFA Pension. Det svarer til 13 pct. i afkast på bare to måneder. Og jeg har ikke løftet en finger for det. Nuvel, jeg er en af de ganske få danskere, der selv vælger de investeringsforeninger, jeg vil være placeret i. Min strategi er til gengæld at pille mindst muligt ved dem, for det koster at skifte investeringsprofil.

Det er helt sikkert held, at afkastet nu for andet år i træk er en knivspids bedre end det, som PFAs egne investeringsfolk med fokus på højrisiko har leveret. Alligevel benytter jeg denne klumme til at opfordre til, at man kigger sin pension efter for at være helt sikker på, at man nu også ligger til at få en bid af aktiekagen i de helt ekstraordinære tider, vi står midt i.Overordnet set peger eksperterne på, at aktierne også i den kommende tid vil kravle opad. Men det er også forbundet med risici at satse på det. For der kan komme en større korrektion, selv om den europæiske centralbanks pengeudpumpninger umiddelbart tyder på det modsatte. Jeg beholder nu alligevel min pensionsopsparing næsten 100 pct. i aktier med undtagelse af en lille klump i en hedgefond, som, jeg håber, vil stige, hvis det bliver grimt på aktiemarkederne.

Men pensionsopsparingens op- og nedture er jo også så dejligt diffuse, hvis man har lang tid til pensionsalderen. Mere bekymrende kan det føles, hvis man står med pengene i hånden. Her har den sikre vej til et afkast været bankernes højrentekonti med binding i for eksempel tre år.

Sæt pengene i herlighedsværdier

Men også denne placeringsmulighed bliver hastigt mindre interessant. For disse højrentekonti lever snart ikke længere op til navnet. I skrivende stund viser Mybanker.dk, at Ikano Bank som den eneste bank giver 1,45 pct. i rente, hvis man binder pengene i tre år. Eneste tilbageværende konkurrent er tilsyneladende Santander, som satsede stort på at lokke danskernes formuer til for et års tid siden. I dag tilbyder den spanske storbank én pct. i rente uden binding. Det er såmænd OK set i lyset af, at BankNordik lover 0,0 pct. i rente, hvis man ellers binder sine penge i et helt år.

Det er da også vældig interessant, at Jyske Bank-direktør Anders Dam i den forgangne uge luftede, at man nu arbejder på at tilpasse sine systemer til at kunne opkræve renter for at have kundernes penge stående. Ikke at det er den store nyhed, for Jyske Bank opkræver i forvejen 200 kroner i årligt gebyr, hvis man har en »grundkonto« i banken. Så i praksis får det næppe den store effekt, om der står -0,1 pct. i rente på lønkontoen eller de 0,1 pct., som du er vant til.

På en måde er det blevet mere attraktivt at sætte sine penge i noget med herlighedsværdi, en klassisk sportsvogn (Porscher er ifølge HAGI-indekset steget med fem pct. bare i år), en feriebolig eller musselmalet porcelæn, hvoraf sidstnævnte faktisk har vist sig at være en rigtig god investering, efter at Royal Copenhagen flyttede produktionen til Thailand.