Bliv klar til stævnemøde med banken

Mens du pudser skoene og sætter håret inden et vigtigt stævnemøde med den udkårne, så skal der andre midler til at gøre sig lækker over for en bank.

Det kan betale sig at være velforberedt til mødet med bankrådgiveren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Bankrådgiveren venter henne i filialen, og han har noget, du gerne vil have: Et lån måske til et nyt og større hus, måske til en ny bil eller en jordomrejse med ungerne, inden de flytter hjemmefra.

Men det er ikke en blankpudset skosnude eller en velstrøget skjorte, der gør ham blød. Det er orden i papirerne og en gennemtænkt privatøkonomi. Til gengæld skal du ikke forsøge at drukne ømme punkter i privatøkonomien i en smart powerpoint eller et omfangsrigt regneark.

"Du skal skabe et overblik og som minimum have informationerne klar. Tænk også over realiteterne i låneprojektet og over muligheden for at omprioritere ved for eksempel at sælge bil nummer to og tage toget i stedet for," siger vicedirektør i Danske Bank Rina Asmussen.

Hendes nøgleord for kunden er at være realistisk og skabe tillid, og de seks hovedpunkter i regnestykket er:

  • Indkomst
  • Nuværende gæld
  • Månedlige udgifter
  • Jobsituation og jobsikkerhed
  • Boligsituation
  • Civil status

Hvert punkt skal være belyst, så plusserne og minusserne i regnskabet kan gøres op.

"Det er en god ide at lave et budget med hovedtallene og tænke dem igennem på forhånd. Præsentationen er ligegyldig - det er kun et spørgsmål om, hvad pengene bliver brugt til," siger Henning Bonde, ansvarlig for privatrådgivnig i Nordea.

Under hvert punkt er det vigtigt at tage alt med og ikke skjule for eksempel klatgæld til for eksempel finansieringen af en fladskærm. Den kan i øvrigt med fordel inddrages i et nyt lån - oftest til en lavere rente end i finansieringsselskabet.

Læs også: Bankkunder får kniven efter jul

Alternativt kan du forsøge at udrydde små gældsposter inden mødet med banken, så den samlede situation bliver mere gennemskuelig for banken, som dermed måske også bliver mere tilbøjelig til at bevilge den ønskede kredit.

Men især Nordea tror ikke på, at en familie kan ændre sit forbrugsmønster og frigøre et større rådighedsbeløb i længere tid.

"Der kan selvfølgelig være tale om engangsudgifter i et år, der ikke kommer igen. Men ellers tror vi erfaringsmæssigt ikke på, at en familie kan skære sit forbrug væsentligt ned," siger Henning Bonde.

Læs også: Din lvsstil afgør dine lånemuligheder