Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
At blive skilt fra sin partner er vel for de fleste mennesker en af de mest rædsomme situationer, man overhovedet kan komme ud for - uanset om man selv går eller er den, der bliver gået. I kampens hede er det svært at holde hovedet koldt og overskue de privatøkonomiske konsekvenser af bruddet.
En ny afgørelse fra landsretten viser imidlertid, at det også lang tid efter skilsmissen kan lade sig gøre at få ændret bodelingsoverenskomsten, hvis den stiller den ene part urimeligt dårligt. Det oplyser advokatkæden Advodan.
"I mange tilfælde udarbejdes bodelingsaftalen af den ene part uden advokaters medvirken, og dette medfører typisk en skævdeling af værdierne, så den anden part går glip af en del af den formue, han eller hun faktisk er berettiget til," siger advokatfuldmægtig Mie Rahbek Thomsen fra Advodan Korsør.
Men gælder underskriften ikke?
"Ofte har man i første omgang ikke alle værdierne med i bodelingsaftalen, eller også er boslodden angivet til et rundt beløb, som ikke kan måle sig med, hvad man reelt har ret til at få. På den måde kan man potentielt blive snydt for mange penge," siger Mie Rahbek Thomsen.
Og dommen viser altså, at selv om man har skrevet under på den oprindelige bodeling, så er det muligt at få ændret vilkårene, hvis de er urimelige for en af de tidligere ægtefæller.
Samtidigt understreger landsrettens afgørelse, at der er forholdsvis vide rammer for, hvornår man kan kræve at få tilsidesat en bodelingsaftale. I den konkrete sag gik der 2 år og 10 måneder, fra bodelingsaftalen blev skrevet under af begge parter, til sagen blev anlagt.
Advokater anbefaler advokat
Når man skal separeres eller skilles, skal man som udgangspunkt dele alle de værdier, som indgår i formuefællesskabet, uanset om aktiverne reelt tilhører manden eller hustruen.
Er man uenige om bodelingen, går turen naturligt til advokaten, men selv om man i princippet kan klare tingene selv, så er det nok de færreste danskere, der helt kan overskue alle konsekvenserne af skilsmissen - for slet ikke at tale om at kende og forstå alle de juridiske spidsfindigheder.
Læs også: Antallet af ægtepagter styrtdykker
Advodan anbefaler derfor, at begge parter lader sig repræsentere af en advokat, som ser tingene fra sin egen klients side.
"Med advokatens hjælp kan man få vished for, at man ikke er stillet urimeligt, og at alle relevante forhold er blevet belyst. Det giver begge parter en tryghed for, at bodelingen er afviklet på en ordentlig måde og ikke senere kan kræves tilsidesat," siger advokatfuldmægtig Mie Rahbek Thomsen fra Advodan.