Bilportal rammes af fogedforbud

En stor luns af bilmarkedet er trukket ud af den tværgående søgemaskine til brugte biler, Autouncle, der er ramt af et fogedforbud.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem ejer oplysninger i salgsannoncer, som en netside indsamler og præsenterer? Det er spørgsmålet, der nu har fået Vestre Landsret til nedlægge fogedforbud mod søgeportalen for brugte biler Autouncle. Siden indsamlede annoncer for brugte biler på tværs af hele markedet, men det har Bilbasen og Dba nu sat en stopper for, oplyser Autouncle.

»De sidste par år har Bilbasen og Dba.dk (begge ejet af den amerikanske internetgigant eBay) og deres advokater arbejdet hårdt på at fastholde en dominerende position på markedet. På trods af at deres sag blev afvist i retten sidste år, er det nu lykkedes dem at få nedlagt et fogedforbud,« skriver Autouncle på sin hjemmeside, som nu ikke længere viser brugte biler fra de to utilfredse sider, som ser sagen på en helt anden måde.

Portalens direktør Johan Frederik Schjødt mener, at afgørelsen er skadelig for to parter:

»Taberne er først og fremmest forbrugerne og informationsbevægeligheden på nettet. Og så kan bilforhandlerne efter afgørelsen ikke længere selv disponere over deres egne annoncer, hvis de bruger dette system,« siger han men henvisning til, at Bilbasen hænger sammen med et IT-system til forhandlerne, Bilinfo, som forhandlerne indtaster deres brugte biler i.

På den anden side mener Bilbasen, at Autouncle har levet af at kopiere andres materiale.

»Baggrunden er, at vi har anmodet om fogedforbuddet mod Autouncle, fordi vi mener, at de ulovligt kopierer indhold fra vores site. Og vi fik medhold i retten,« siger adm. dir. Morten Heuing fra Bilbasen/eBay.

Han har i princippet ikke noget imod sammenlignende tjenester.

»Men den bygger på vores data, og det princip, vi har noget imod er, at man kan gå ind på en markedsplads som vores, som det har kostet mange penge at udvikle, og så kopiere vores data og bygge en tjeneste på det,« siger Morten Heuing.

Ifølge ham giver det ikke mening at investere i at udvikle internetportaler, hvis det er tilladt at kopiere indholdet. Autouncle er ikke enig:

»En alvorlig konsekvens af afgørelsen er, at den indtil videre blokerer for muligheden for at skabe overblik over alle brugtbilannoncer. Det mener vi er forkert. Overblik på brugtbilmarkedet er nødvendigt - og vi giver ikke op,« skriver Autouncles ledelse på sin hjemmeside.

Sagen afventer nu en endelig afgørelse i en egentlig retssag.