Billige, mellem eller dyre huse: Her gives de største bolig-rabatter

Rabat. Et gyldent ord, når det kommer til handel med boliger.

Arkivfoto: Rabat. Et gyldent ord, når det kommer til handel med boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mens sælgeren gerne vil have prisen til at ramme den, mægleren har vurderet, så forventer køberne på den modsatte side af forhandlingsbordet, at der bliver givet et vist nedslag.

Men der er stor forskel på, hvor meget køberne kan lokke sælgerne ned i pris - alt efter om forhandlingen handler om et dyrt, mellem eller billigt hus.

De største procentvise rabatter bliver der nemlig givet på de billigste huse på markedet. Det viser tal fra den uafhængige boligportal Boliga.

Huse, der koster under en million kroner, bliver gennemsnitligt forhandlet ned med otte procent på landsplan. Huse i mellemlejet, her defineret som værende mellem en og to millioner, bliver forhandlet ned med 4,4 procent, mens de dyre huse - altså dem til over to millioner kroner - bliver forhandlet ned med 3,4 procent.

Afstanden skrumper

At de største procentvise rabatter gives på de villaerne med de laveste priser, er et tegn på, at de billigste huse på markedet også typisk er at finde i yderområderne af Danmark, lyder det fra boligøkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig:

- Det er en temperaturmåling, der viser, at det stadig primært er de større byer, der drager nytte af fremgangen på boligmarkedet, men landdistrikterne er på vej, og vi kan se, at afstanden mellem sælger og køber generelt skrumper, siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Størst procentvise rabatter på de billige huse forhandlede køberne sig til i Ærø Kommune. Helt præcist lød besparelsen på 10,6 procent, mens den i Langeland Kommune var på 9,9 procent.

Til gengæld var det svært at få presset prisen yderligere i Aarhus Kommune. Forhandlingsrabatten på de billige huse lød her på 3,4 procent, mens mange af de storkøbenhavnske kommuner slet ikke har nok handler i den lave ende til at kunne foretage en beregning.

Prisskarpe kommuner

Hovedstadsområdet optræder derimod på listen over forhandlingsrabatter på det dyreste huse, men det er noget væk fra København, at sælgerne gav sig mindst. Det er nemlig i Ringsted Kommune, at det procentvise afslag var lavest.

Blot 2,1 procent blev der høvlet yderligere af prisen her for at sikre en underskrift fra begge parter, mens de to vestegnskommuner; Albertslund og Glostrup, følger trop i toppen med procentvise afslag på henholdsvis 2,2 og 2,3 procent.

De største procentvise afslag på de dyreste huse finder man i Frederikshavn Kommune. Her lød forhandlingsrabatten på 6,9 procent.

Hvad med alle husene til mellem-pris og i lige din kommune? Her kan du se, hvor stor rabatten var på alle tre prisklasser i din kommune.

* Boliga har opgjort forhandlingsrabatten på villaer/rækkehuse i 2016 fordelt i de tre prisspænd. Der er kun medtaget boliger med minimum 20 salg i de enkelte prisspænd.