Billig kantinemad udløser skattesmæk

Skat har netop sat grænsen op for, hvor billig mad må være i kantiner, hvis den skal være skattefri.

Når du spiser i kantinen, må maden ikke være for billig - så kommer skattefar efter dig! Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Kristian Juul Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kantinemad med drikkevarer skal koste mindst 20 kroner om dagen. Er prisen lavere, er der tale om et skjult løntilskud, som skal beskattes.

Det har Skat netop besluttet, og det kan gøre den daglige kantinemad dyrere på tusindvis af danske arbejdspladser, hvor mange før kun har betalt eksempelvis 200 eller 300 kroner om måneden for en daglig frokost.

Statsautoriseret revisor Niels Sonne fra revisionsfirmaet Deloitte siger, at han og andre skatterådgivere for tiden bestormes af virksomheder, der vil have svar på, hvordan de skal håndtere de nye regler på dette område, og især hvad der skal ske med betalinger for kantinemad, der ikke finder sted dagligt, men én gang om måneden.

Luksusmad skal vurderes konkret

Skat har nemlig alene slået fast, at grænsen for, hvor billig kantinemad må være, går ved 15 kroner om dagen for »almindelig« mad uden drikkevarer og 20 kroner for »almindelig« mad med drikkevarer.

Ved »almindelig mad« forstås eksempelvis typisk tre almindelige stykker smørrebrød eller almindelige varme og lune retter. Er der tale om luksusmad, eller er der væsentlig forskel mellem salgspris og indkøbspris, så gælder de vejledende satser ikke. Så skal der foretages en konkret vurdering af betalingens størrelse.

Før har der ikke været faste regler på området, men tale om skøn fra sag til sag – alt efter hvor godt et udbud og kvalitet, der var tale om. En medarbejder har således kunnet købe mad i kantinen, til en pris, der var under indkøbsprisen, uden at det udløste beskatning, »medmindre godet havde en væsentlig økonomisk værdi for den pågældende.«

»Men Skat har ikke meldt noget ud om, hvordan ansatte, som betaler for kantinemad én gang om måneden, skal behandles. Det er underligt, eftersom man ikke bare kan sige 20 kroner gange antallet af arbejdsdage i en måned, fordi der er både ferier, fridage og sygdom, som skal trækkes fra. Så her har Skat ikke været gode nok,« siger Niels Sonne.

Må man tage hensyn til ferie og fridage?

Han tilføjer, at Skat med stor sandsynlighed vil acceptere det, hvis egenbetalingen ikke nødvendigvis er på de fulde 300 kroner eller 400 kroner om måneden for kantinemad henholdsvis uden og med drikkevarer, svarende til en betaling for 20 arbejdsdage per måned.

»Det bør være muligt at tage højde for ferie med videre, så der kun opkræves egenbetaling på månedsbasis i eksempelvis ti eller 11 måneder årligt,« siger Niels Sonne.

Mange virksomheder har også fået travlt med at hæve prisen på kantinemad på det sidste, da mange ansatte ellers vil blive beskattet af maden, fordi den kun har kostet måske 200 kroner om måneden, oplyser Niels Sonne.

Generelle personalegoder, som kaffe, the, vand og frugt, beskattes fortsat ikke. De nye vejledende mindstepriser for kantinemad har virkning fra og med 15. marts i år.