Bilkøbere forgyldes af fald i afgifter og oliepriser

Det er over de seneste to år blevet markant billigere at købe og eje en familiebil. Historisk lave niveauer for renter og oliepriser er sammen med et fald i registreringsafgifterne baggrunden.

Læs mere
Fold sammen

Bilejere sparer stort på lav rente og billigt brændstof. Det viser en analyse, som Spar Nord og Bilbasen har lavet af totaløkonomien ved køb af en ny Skoda Octavia TSI. Siden 2013 er de totale, årlige omkostninger ved at finansiere biler og køre 20.000 kilometer om året faldet med i alt 7.000 kroner, viser analysen. Og det er der flere årsager til.

De største fald i omkostningerne skyldes et markant prisfald på brændstof med baggrund i de rekordlave priser på råolie, samt at regeringen har sænket registreringsafgiften på biler i mellemklassen og opefter.

I løbet af de to år er omkostningerne til brændstof faldet med godt 13 procent for ejere af benzinbiler og med næsten 20 procent for ejere af dieselbiler. Dertil kommer den ændrede registreringsafgift, der med virkning fra 20. november sænkede registreringsafgiften fra 180 til 150 procent på den del af en bils oprindelige pris, der overstiger 82.800 kroner.

»Der er tale om et fald på omkring 10 procent i de samlede omkostninger ved en familiebil, og det skyldes først og fremmest den entydige sænkelse af registreringsafgiften,« konkluderer markedsanalytiker i BilBasen Jan Lang i forbindelse med analysen.

Isoleret set betyder faldet i registreringsafgiften, at afskrivningen på bilen bliver 3.600 kroner lavere på en bil købt i 2015 fremfor en tilsvarende bil købt i 2013.

Når det samlede fald i omkostningerne omregnes til kilometerprisen, så er den faldet fra 3,23 kroner i 2013 til 2,88 kroner.

I Spar Nord påpeger cheføkonom Jens Nyholm sig ved, at de ændrede registreringsafgifter først og fremmest kommer de danskere til gode, der står over for at skulle købe ny familiebil.

»Du får i første omgang mest glæde af de lavere afgifter, hvis du står over for at skulle handle ny eller nyere brugt familiebil. Har du derimod lige anskaffet dig en ny familiebil, vil du opleve, at den falder ekstraordinært meget i værdi i år, fordi de lavere afgifter også presser prisen på nyere brugte familiebiler ned,« siger Jens Nyholm.

Han vurderer, at ydelsen på finansieringen af en gennemsnitlig familiebil falder næsten 2.000 kroner årligt på grund af en lavere anskaffelsespris, mens den årlige besparelse på brændstof lyder på omkring 2.000 kroner for benzinbilister og 2.500 kroner for dieselbilister.

Set ud fra et nationaløkonomisk synspunkt vurderer cheføkonomen, at de nye, lavere registreringsafgifter for størstepartens vedkommende bliver omsat til mere bil i stedet for besparelser.

»Beskæftigelsen stiger, boligpriserne stiger, reallønnen stiger, og vi har i det hele taget et forbrugsklima, der stille og roligt fortrænger noget af det økonomiske mådehold, der indfandt sig efter finanskrisen. Derfor vil vi formentlig se, at mange forbrugere vælger at købe lidt ekstra bil for de samme penge i stedet for at gemme besparelsen til andre formål,« forudser Jens Nyholm.

Efter en længere periode som danskernes mest foretrukne biltype - især i de dybeste kriseår - er mikro- og minibiler allerede ved at blive fortrængt fra deres status som topsælgere til fordel for større og dyrere biler.

»Nu går udviklingen den anden vej, og det vil kun blive forstærket af ændringen i registreringsafgiften og den billige brændstof,« mener Jan Lang.