Bidragsudvalg er overhalet indenom

Siden udvalget blev nedsat, har de fleste realkreditselskaber hævet bidragssatserne. En syltekrukke, mener SF.

Siden udvalget blev nedsat, har de fleste realkreditselskaber hævet bidragssatserne. En syltekrukke, mener SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg ser meget alvorligt på de aktuelle udfordringer for den danske realkreditsektor, herunder de prisstigninger i bidragssatserne, som en række boligejere får besked om lige nu.« Sådan lød det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), da han tilbage i marts nedsatte et udvalg, der skal kulegrave den danske realkredit.

Men siden hen er udvalget blevet overhalet indenom af højere bidragssatser fra samtlige realkreditsselskaber lige med undtagelse af BRFkredit. Udvalget fra Troels Lund Poulsen blev nedsat, fordi Nykredit lancerede en højere bidragssats. Begrundelsen fra Nykredit var ny regulering fra politikernes side.

SF kalder udvalget for en syltekrukke, mens Socialdemokraterne mener, at man skal slå koldt vand i blodet og vente på, at udvalget kommer med deres rapport 1. september.

»Vi har talt om det her i mange år. Vi ved godt, hvad der skal til. Det er ikke mere viden. Vi har stillet et forslag om, at bidragssatserne kun kan stige, hvis der er udefrakommende forhold, der tilsiger det, og det skal i givet fald bedømmes af Konkurrencestyrelsen eller en anden myndighed. Problemet er, at forbrugerne ikke kan ikke stemme med fødderne på samme måde, som hvis et supermarked sætter priserne op,« siger erhvervspolitisk ordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, der har stillet det konkrete forslag sammen med Alternativet og Enhedslisten. »Vi vil ikke lovgive om, hvilket niveau bidragssatserne skal være på. Men af hensyn til forbrugerne skal det være sådan, at satserne kun kan stige, hvis de bliver godkendt. Der skal være klarhed over, om det er rimeligt med højere bidrag, eller de bliver bare brugt som en malkeko,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Større indsigt

Udvalget med eksperter til kulegravningen af realkreditten var bare et af fem initiativer, regeringen satte i gang under overskriften »Udfordringer for dansk realkredit skal granskes«. I alt fem initiativer blev sat i gang, hvoraf udvalget var det ene. Udvalget skal se på gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet. Herudover blev Konkurrencerådet opfordret til at se på konkurrencen på realkreditmarkedet.

Hos Socialdemokraterne erkender man, at de ikke kan gøre noget ved de stigninger i bidragssatserne, som er annonceret. Og partiet understreger, at det under alle omstændigheder ikke vil ind og lovgive om størrelsen af bidragssatserne. Medlem af Folketingets Erhvervsudvalg for Socialdemokraterne, Mette Reissmann, har ingen problemer med at vente på regeringens rapport.

»De er kun fire en halv måned om at lave rapporten. Hvis det gik hurtigere end det, vil folk sige, at de har sjusket. Vi afventer og ser, hvad der sker. Vi vidste godt, at de andre selskaber ville komme med stigninger i bidragssatserne. Men vi fastholder vores kritik. Vi skal have fjernet det, som hæmmer konkurrence på markedet, og vi skal have større indsigt i, hvad det er, der giver de højere bidragssatser,« siger Mette Reissmann, der vil have svar på, hvilke dele af prisstigningerne som skyldes regulering, og hvad der skyldes, at realkreditsselskaberne gerne vil tjene flere penge.

Hos Liberal Alliance kan man slet ikke se, at der er noget problem. »Der var så meget ballade omkring Totalkredit. Men det har vist sig, at selskabet havde ret. Der var gode grunde til at forhøje bidragssatserne, fordi der var krav fra politisk side. Det er i sidste ende godt for forbrugerne, fordi de derved får bedre rating af realkreditselskabernes obligationer, og det giver en lavere rente,« siger erhvervspolitisk ordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen, der mener, at vi stadig har den billigste boligfinansering i verden.