Bidrag til realkredit er historisk højt

Gebyret til realkreditten udgør en større del af boligydelsen end nogensinde før.

Peter Engberg Jensen varslede forleden, at Nykredits bidrag sandsynligvis stiger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe

Næsten en fjerdedel af hele ydelsen på et boliglån sluges nu af det bidrag, som suser ned  i realkredittens lommer. Det gælder på et flex- eller rentetilpasningslån.

Alle boligejere, som har lån hos realkreditten, betaler et bidrag som en fast del af deres ydelse. Bidraget er de fleste steder på 0,5 procent af et lån, der går helt op til 80 procent af boligens handelspris. Det lyder måske ikke umiddelbart af det store, men eftersom de korte renter er ekstremt lave og nede under to procent på ét-årige lån, så kommer bidraget alligevel til at fylde ganske meget.

BRFkredit har tilmed ved indgangen til 2010 hævet deres bidrag på nye lån til 0,55 procent, mens Realkredit Danmark satte deres bidrag op på garantilån med renteloft til 0,6 procent, da de kom på markedet.

Forleden annoncerede koncernchef Peter Engberg Jensen fra Nykredit, at de med stor sandsynlighed også snart hæver deres bidrag over for private kunder.

»Det er fordi, renten på rentetilpasningslån er faldet på ganske markant vis, at bidragene fylder mere og mere i den samlede ydelse,« siger seniorøkonom i BRFkredit, Mikkel Høegh.

Så sent som sidste år udgjorde bidraget »kun« ni procent af ydelsen på et boliglån, men den andel er nu oppe på  hele 24 procent.

På et rentetilpasningslån uden afdrag betales der således lige nu 1.966 kroner i ydelse før skat om måneden. Oven i det kommer så bidraget, der er på 469 kroner, sådan at den samlede ydelse kommer op på 2.435 kroner før skat. Efter skat er bidraget på omkring 300 kroner om måneden for hver ene million kroner, der er tale om. Så har man et lån til to millioner kroner, skal der efter skat afregnes 7.200 kroner årligt til realkredittens lønninger, administration m.m.

Realkredit Danmark oplyser, at de ikke har aktuelle planer om at ændre på deres bidrag, mens Mikkel Høegh fra BRFkredit siger, at de ikke kan afvise, at der er behov for at ændre på bidraget.

»Men vi har ikke aktuelle planer om det,« siger han.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Nordea Kredit, om de planlægger ændringer af deres bidrag.