Besparelsen ved at rykke ud på Sjælland vokser

Prisforskellen på huse i København og ude på Sjælland er vokset markant og øger dermed gevinsten ved at flytte og pendle.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan spares millionbeløb ved at vælge et hus uden for København frem for at købe hus i hovedstaden, og gevinsten er vokset markant over de seneste seks år.

Det viser en opgørelse over boligprisernes udvikling i henholdsvis København og en række pendlerkommuner i omegnen til hovedstaden, som Realkreditforeningen har udarbejdet.

Generelt er besparelsen større, jo længere væk man flytter. Men en af de største fremgange i besparelse er fra 2007 til 2013 er sket i afstanden 10 til 20 kilometer fra København, hvor prisforskellen er mere end fordoblet.Tallene er baseret  på Boligmarkedsstatistikken til og med 4. kvartal 2013, og de generelle tendenser for det forløbne år er, at parcelhusene i hovedstaden steg med over 3 procent, mens de faldt med 4 procent i Region Sjælland.

»Hvis du overvejer at købe hus i København, kan det anbefales, at du også undersøger prisniveauet i pendlerafstand fra byens centrum. Prisforskellene er nemlig store. Hvis du flytter cirka 50 kilometer fra Rådhuspladsen i København, kan du spare to millioner kroner på et huskøb i forhold til indre by,« skriver Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, i en kommentar til tallene.

Da de økonomiske konjunkturer var på det højeste og huspriserne toppede i 2007, kunne boligkøbere spare mellem 0,2 og 2,6 millioner kroner ved at købe hus uden for hovedstaden.»I dag er forskellen større i alle områder, da man nu sparer mellem 0,6 millioner kroner og op til tæt på 3 millioner kroner,« konstaterer Realkreditforeningen.

Relativt set er besparelsen steget mest i f. eks. Høje-Taastrup, Køge, Helsingør og Lejre, der alle ligger 20 til 60 kilometer fra Københavns centrum.

»På det seneste er priserne steget i hovedstaden og faldet i blandt andet Vest- og Sydsjælland. I dag kan man spare over to millioner kroner, hvis man f. eks. bosætter sig i Frederiksund eller Lejre. Hvis man arbejder i København, skal man dog også gennemtænke konsekvenserne af de ekstra omkostninger og transporttid, der er forbundet med at pendle,« vurderer Karsten Beltoft.