Bernstein: Bund under bankers udlån

Statstøtte for 100 milliarader kroner er på vej til bankerne, men alligevel skal danske familier og virksomheder ikke forvente, at bankerne åbner for sluserne til kredit.

Foto: Foto: Keld Navntoft. Nationalbankens direktør Nils Bernstein forventer ikke, at bankerne bare åbner for sluserne.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder dommen fra Nationalbankdirektør Nils Bernstein efter offentliggørelsen af den historiske redningsaktion til den danske banksektor. Det skriver Børsen.

»Jeg forventer ikke, at bankerne nu låner ud med arme og ben. Bankpakken skal ses som en meget vigtig forsikring for, at det ikke vil gå helt galt i form af en kreditklemme,« siger Nils Bernstein til dagbladet Børsen.

I ugevis har større erhvervsorganisationer ellers efterlyst en bankpakke for at sætte gang i udlånet igen. Men erhvervslivet skal ikke sætte næsen op efter en tilbagevenden til tiden før kreditkrisen for alvor spidsede til.

Han slår også fast, at bankpakken er for alle banker i Danmark. Iagttagere har ellers påpeget, at de forskellige rentesatser som staten tager sig betalt for at stille kapital til rådighed, er et udtryk for at gennemtvinge et udskilningsløb.

»Ordningen er ikke skruet sammen som om der er stopklodser indbyggede. Som udgangspunkt burde alle danske banker kunne honorere afkastkravet,« siger Nils Bernstein.

Nils Bernstein mener heller ikke, at der findes objektive mål for hvor mange banker, der bør være i Danmark.

Læs også: Sådan beskyttes forbrugerne i bankpakken