Benzin nu tre kroner under toppris

Det er billigere end set længe, at fylde tanken på den firehjulede. Prisen på både benzin og diesel er faldet betydeligt på det sidste.

Det er billigere end set længe, at fylde tanken på den firehjulede. Prisen på både benzin og diesel er faldet betydeligt på det sidste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på både benzin og diesel rasler ned. Det er pludseligt muligt at købe en liter 95 oktan benzin for tæt ved 10,5 kroner per liter, mens diesel med stor hast nærmer sig ni kroner literen.

Det er betydeligt mindre end de mere end 11 kroner per liter, som prisen på benzin ellers har ligget på i flere år og siden efteråret 2010. I forhold til rekordprisen på benzin, som blev sat den 10. september 2012, og som hed 13,42 kroner per liter, er den aktuelle pris næsten tre kroner lavere.

De store prisfald på benzin er noget, som forbedre privatøkonomien hos tusindvis af danskere. Har man en bare nogenlunde økonomisk bil, som kører 15 kilometer per liter, vil man med et årligt kørselsforbrug på 15.000 kilometer, skulle købe 1.000 liter benzin om året.

Det betyder, at man sparer 1.000 kroner årligt, hvis prisen holder sig på det aktuelle niveau og er én krone lavere end for et år siden. Bliver gennemsnitsprisen i år to kroner lavere end sidste år, er det 2.000 kroner, der spares.

Dertil kommer, at mange også vil opleve, at vareregningen bliver billigere, når prisen på olie og andre energiformer falder. Prisen for 1.000 liter fyringsolie er da også faldet med tæt ved 1.000 kroner over det sidste års tid til et aktuelt niveau omkring 11.100 kroner.

Det er store prisfald på råolie, som sender energipriserne ned herhjemme. De sidste uger er prisen for en tønde olie fra Nordsøen faldet til bare 86 dollar per tønde, efter den i flere år har ligget et godt stykke over 100 dollar. Der er dog ikke nogen helt enkel sammenhæng mellem prisen på råolie og så prisen på benzin ude ved tankstationens pumper.

For ud af den aktuelle pris, er tæt ved seks kroner afgifter og moms. Typisk går der også én krone per liter til avancer hos tankstationer, transport og andre omkostninger. Derfor er den rene literpris på benzin nede omkring fire kroner. Falder prisen på råolie så med ti procent, burde benzinprisen alt andet lige falde med ti procent af fire kroner, svarende til 40 øre per liter. Men sådan er det ikke altid, fordi dollaren også kan stige og falde i kurs. Dertil kommer, at der er to internationale oliemarkeder, ét for råolie og et for raffinerede produkter. Det er ikke altid, at prisen på de to markeder følges ad.

Det er en stigende produktion af olie blandt andet hos de 12 OPEC-lande, og aftagende købelyst, som har banket prisen på olie ned på det sidste.

Hvordan prisen bliver i den nære fremtid, og om der er udsigt til nye prisfald på benzin og diesel herhjemme, er uhyre vanskeligt at sige noget seriøst om. Det er lidt som at spå om dollaren, en aktie eller en obligation skal op eller ned i pris. Det er der ofte mange meninger om, men det er realistisk set umuligt at forudse.