Bedre at spare op

Den nye skattereform, der træder i kraft fra årsskiftet, gør det mere attraktivt at spare penge op – uden for pensioner.

Det bliver en betydelig bedre forretning at gemme penge til fremtidigt forbrug. Men først fra næste år, når den nye skattereform »Forårspakke 2.0« træder i kraft. Det er tilmed afkast fra både aktier, obligationer og bankbøger uden for pensionsordninger, der beskattes mere blidt.

I dag skal der betales helt op til 59 pct. i skat på renter, hvis man har positiv kapitalindkomst – altså flere renteindtægter end udgifter – og betaler topskat. Det betyder, at man skal have en rente på 4,8 pct. bare for at få et afkast  på to pct., som er nødvendig, hvis ens sparepenge skal følge prisudviklingen.

Men denne øvre skattegrænse sænkes til 52,5 pct., og endnu vigtigere for de fleste er så, at der også indføres et bundfradrag på 40.000 kr. per person, sådan at man først skal betale 52,5 pct. i skat af renter af renteindtægter over denne grænse, selv om man betaler topskat.

Renteindtægter under 40.000 kr. om året vil fra nytår »kun« blive beskattet med 37,5 pct. Dermed kan man nøjes med at få en rente på 3,2 pct., hvis man skal have to pcct. tilbage til sig selv efter skat. Dette bundfradrag på 40.000 kr. er tilmed pænt stort, for hvis man f.eks. får et afkast på fire pct. om året, skal man helt op og have én million kr., før man rammer loftet.

For ægtepar er beløbet dobbelt så stort, og det er så mange penge, at kun de færreste kan være med, eftersom der er tale om fri opsparing uden for pensioner. Også skatten på aktiegevinster, bliver mindre fremover, eftersom de nuværende grænser på 28, 43 og 45 pct. erstattes af tre nye på 27, 42 og 45.
Den høje sats skal først træde i kraft, når aktiegevinsterne overstiger 48.300 kr., men det er først fra og med 1. januar 2012, at den lave sats på 27 pct. træder i kraft.