Beboer i konkursramt ejendom: »Nykredit har opført sig som nogle banditter i habitter«

Sagen om konkursen for Danmarks største andelsboligforening, Hostrups Have Andelsboligforening på Frederiksberg, kommer helt bag på nogle andelshavere, mens andre havde ventet, at Nykredit ville erklære foreningen konkurs.

Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske Business har talt med nogle af beboerne i Andelsboligforeningen Hostrups Have få timer efter, at Nykredit fredag morgen indgav konkursbegæring mod andelsboligforeningen. Det skete i kølvandet på, at andelshaverne fornylig på en ekstraordinær generalforsamling havde besluttet at nedsætte huslejen.

Dermed har andelshaverne ikke penge nok til at betale hele ydelsen på deres lån. Hostrups Have med 680 boliger skylder to milliarder kr., heraf 900 mil. på en swap-aftale. Men ejendommen er kun 745 mio. kr. værd.

»Vi vidste godt, at en konkurs var en mulighed, men ikke at det kom så vidt. Nykredit har efter efter min mening opført sig som nogle banditter i habitter. Vi har forhandlet med dem i flere år for at finde en fredelig løsning. Bl.a. kom Nykredit med en ny løsning, som også indeholdt et swaplån. Det tilbud måtte vi klart sige nej til, da det ikke kunne redde andelsboligforeningen,« siger Sabina Grith Andersen, der bor i en af lejlighederne sammen med en kæreste og en kat.

Sabina Grith Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

I har vel selv været skyld i den belastede økonomiske situation for foreningen, da foreningens bestyrelse i sin tid besluttede at tage et swaplån?

»Det var en tidligere bestyrelse i Hostrups Have, der gjorde det. En bestyrelse består af almindelige mennesker med forskellige kompetencer. Swaplån er et så specielt og svært gennemskueligt bankprodukt, som jeg ikke tror den daværende bestyrelse kunne gennemskue. Heller ikke andelshaverne.

Kom konkursen bag på dig?

»Ja, det gjorde den faktisk, især fordi en konkursbegæring er et drastisk skridt af Nykredit. Jeg havde troet, at det med en konkurs kunne trække i langdrag og vare flere år, før det skete.

Hvad vil den her konkurs koste dig og din kæreste?

»Jeg røber ikke, hvad en konkurs, inklusiv vores indskud og de forbedringer, vi har lavet, kommer til koste os.« siger Sabina Grith Andersen.

Hun og kæresten betaler 6.000 kr. om måneden i husleje for 74 kvadratmeter bolig.

Andreas Kristinsson Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

»Det har ligget i kortene, at der var stor risiko for, at vi ville blive erklæret konkurs. Det har vores bestyrelse været meget tydelig omkring, bl.a. da der blev truffet beslutning om at sætte huslejen ned,« siger Andreas Kristinsson.

Han bor i en lejlighed sammen sin hustru og to vokse børn, der er ved at flytte hjemmefra. Parret købte for tre år siden en knapt 100 kvadratmeter lejlighed i bebyggelsen. De betaler en månedlig husleje på 12.500 kr. Foreløbig har familien Kristinsson tabt omkring 130.000-140.000 kr. på lejligheden

Men hvad så nu, hvor I er erklæret konkurs i hele Hostrups Have?

»Vi havde troet, at Nykredit havde en strategi om at trække konkursbegæringen ud så længe som muligt. Den kom så pludseligt. Men jeg regner med, at Hostrups Have bliver overtaget af en ny ejer, så vi alle bliver lejere. Jeg håber huslejen på vores egen lejlighed falder med omkring 1.000 kr. om måneden, så tabet efterhånden bliver dækket,« siger Andreas Kristinsson.

Søren Viskum Lytken Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

»Det kommer bag på mig, at Nykredit træffer så drastisk beslutning som at begære Hostrups Have konkurs. Især fordi, der i lang tid har været forhandlinger mellem andelsboligforeningen og Nykredit, siger Søren Viskum Lytken Larsen.

Han og hustruen ejer en fire værelsers lejlighed til knapt 8.000 kr.

Hvad betyder det her for jer økonomisk?

»Ikke så meget, da lejligheden er ret billige på grund af den dårlige økonomi. Hvis det ender i en konkurs, vil det ikke vælte vores budget. Men en konkurs er rigtigt kedeligt og ærgeligt, da mange er glade for at bo her. Vi har alle bare et ønske om, at foreningens økonomi kommer i orden. Ingen har et ønske om at røvrende Nykredit eller ikke leve op til aftaler. Vi har et ønske om at leve op til en låneaftale, så vi har en langtidsholdbar økonomi og kan blive boende her«.

Var det ikke en provokation, da der på en generalforsamling i foreningen blev truffet beslutning om at sætte huslejen ned?

»Jeg var ikke med til generalforsamlingen. Selvfølgelig er det en slags provokation. Man skal snarere se det som en frustration over, at andelsboligforeningen havde forhandlet lang tid med Nykredit, der sidst forslog omlægning af lånet, som ikke ændrede det store, så den langsigtede økonomi i foreningen fortsat ikke hang ordentligt sammen. Men det var måske at gå for langt at beslutte at nedsætte huslejen.

Tror du I nu bliver lejere?

»Jeg tror Nykredit rasler med sablen. Men hvis vi er villige til at gå tilbage og betale den gamle ydelse på vores lån, lyder det som om Nykredit godt som en kortsigtet løsning vil acceptere det. Alternativet er konkurs, så vi bliver lejere. For de lejere, der har en høj månedlig ydelse, kan konkursen være attraktivt. For mig familie vil en konkurs ikke være jordens undergang. Men personligt foretrækker jeg at have en andelsbolig, altså en andelsboligforening, hvor hver ejer har indflydelse og der er et sammehold mellem beboerne,« siger Søren Viskum Lytken Larsen.

Christopher Bendixen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

For Christopher Bendixen kommer konkursen på et ualmindeligt dårligt tidspunkt. Han er i gang med at flytte fra sin nuværende lejlighed, som netop skulle til at sættes til salg, til en anden lejlighed, han har købt i foreningen. Det betyder, at han taber indskuddene for begge boliger, der er to-værelses lejligheder.

»Konkursen kommer ikke som et chok. Det er mere, at den kommer nu. Jeg havde ventet den tidligst til næste år,« siger han.

Samlet skylder Andelsboligforeningen Hostrups Have to milliarder kr. Af det står et swaplån i minus med 900 mio. kr. Det betyder, at foreningen ikke kan betale Nykredit, hvad den skylder og misligholder sine lån.

I har jo selv taget swaplån, og nu misligligholder I jeres aftaler med Nykredit?

»Ifølge ordsproget narrer den kloge den mindre kloge. Jeg mener ikke, at Nykredit i 2007 har levet op til deres rådgiveransvar, da de i sin tid valgte at yde lån ved at stifte Andelsforeningen Hostrups Have. Man skal i øvrigt huske, at vi er den tredje andelsboligforening på Frederiksberg, der inden for det seneste år er gået konkurs, som alle belånt at Nykredit. De andre er Duegården og Thurøvej 10-12. Og jeg er bekendt med en anden forening også her på Frederiksberg, som i starten af næste år muligvis ender i samme situation,« siger Christoper Bendixen.

Hvordan har stemningen blandt andelshaverne været oven på konkursen?

»Der er en meget blandet stemning blandt dem, som jeg har talt med. Med en forening på vores størrelse siger det jo også sig selv, at en reaktion er individuel, alt afhængigt af hvem man er. Det eneste, vi kan konkludere er blot, at foreningens bestyrelse meget længe har forsøgt at finde en holdbar og langsigtet løsning, som indtil videre ikke har været ønskelig for Andelsboligforeningen Hostrups Have og andelshaverne. Derfor følger vi alle nøje det videre forløb og den process, som nu er sat i gang,« siger Christopher Bendixen.